Назад

До 200 лв. глоба с неприсъствен фиш за паркиране в София – слагат го на стъклото, получава се по пощата


05.11.2020 г., с.7

 

До 200 лв. глоба с неприсъствен фиш за паркиране в София – слагат го на стъклото, получава се по пощата

 

Даринка Илиева

Екипи на Центъра за градска мобилност в София започват да поставят неприсъствени фишове за неправилно паркиране. Санкциите са от 20 до 200 лв. и се налагат по Закона за движение по пътищата. Фишът ще се поставя на предното стъкло, а после ще се получава от нарушителя по пощата, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев.

„До момента само Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха фишове, но в присъствието на водача. Това е неефективно, защото често той не може да бъде открит. Приоритет ще са проверките по улиците и булевардите с градски транспорт и места, на които се възпрепятства движението на пешеходци и велосипедисти“, уточни Кръстев.

Десетте служители на ЦГМ ще се отзовават на сигнали за коли, които затрудняват трафика, блокират градския транспорт и др.

Кръстев обясни, че се работи за промяна на наредбата, за да се обособят зони около детски градини и училища с места за временен престой, за да може родителите да оставят децата си.

В бъдеще системата ще се надгради и ще може да се прави проверка за наличие на глоби. Санкциите ще се начисляват към задълженията за местните данъци и такси.

„За паркиране върху тротоар санкцията е 50 лв., а върху инвалидно място - 200 лв., върху маркировка - 20 лв.“, уточни Стефан Митев, инспектор в ЦГМ.

Според закона неприсъствените фишове се издават на собственика на автомобила, така че те не могат да се прехвърлят, уточни Никола Рогачев, шеф на съвета на директорите на ЦГМ.