Назад

До 2 месеца британският щам вероятно ще доминира и у нас


28.01.2021 г., с. 5

 

Заразените тръгнаха нагоре, но процентът на положителните проби остава нисък

До 2 месеца британският щам вероятно ще доминира и у нас

 

Ръст на новозаразените с коронавирус се отчита у нас през последните дни. В сряда броят им стигна 827 - с 40 по-малко от 8 януари, когато последно бе отчетена подобна бройка. Във вторник пък новите случаи бяха 722.

За разлика от тогава обаче процентът на положителните проби остава по-нисък - около 5 на сто при близо 9% в началото на месеца.

Високият брой заразени в сряда се дължи и на големия брой тестове - близо 16 000. За изминалите две седмици са правени най-много 9800 за ден.

Засега тези данни са по-скоро положителни, смятат здравните власти, тъй като вече минаха три седмици, откакто в клас се върнаха учениците до 4-и клас, както и децата в детските градини и яслите. Остават на мнение обаче, че разпускането на мерките трябва да е много внимателно и плавно заради британския вариант на коронавируса. Очаква се до 2 месеца той да доминира и у нас.

„Британският вирус вече е в България. Кога той ще доминира, не можем да кажем, но ако съдим по Великобритания, където това стана за около 2 месеца, това е доста алармиращо“, коментира шефът на щаба и на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

12 млн. ваксини се очаква да пристигнат у нас до края на годината по квотния принцип, ако бъдат спазени всички графици, каза още той пред bTV. Всяко тримесечие „Модерна“ трябва да ни доставя по 200 000 дози, а „Пфайзер“ - 4,4 млн. до края на 2021 г.

По-късно през деня пък здравното министерство публикува на сайта си, че очакваният брой дози от ваксината на „АстраЗенека“ за февруари е 261 997, като се уточнява, че разрешението за употреба на ваксината в ЕС се очаква още до края на седмицата.

Заведенията не трябва да отварят преди 1 март, коментира още Мутафчийски във връзка и с провелия се вчера протест на собствениците и работещите в този бранш.

Той припомни, че при настояването на щаба да се въведат по-строги мерки от там са се водили по скала на „Оксфорд“ за твърдост на ограниченията.

„Има и тексаска скала кои бизнеси водят до по-голям риск от заразяване. Тя е от 1 до 9, като баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида - с 9. Ресторантите са следващата групи, където рискът от заразяване е 7 и 8. При тези с външна площ рискът е минимален - около 3. Хипермаркетите са с опасност 4, а фитнесите - с 6“, 1 обясни генералът.

„Не разбирам за какво протестират. За проявения разум ли? А ако проявя безрасъдство?“, направи своя коментар за протеста и здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той го сравни с уличен бой. „Пръв посяга този, на когото му свършат аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването“, каза той пред Нова тв. И припомни, че само преди два месеца ситуацията в страната беше много тежка - пълни болниците, хора умираха по линейките.

„Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички“, категоричен беше Ангелов.