Назад

ДНСК спира строежа на сградата „Златен век”

05.04.2019 г., стр.6

Решението взето след среща на кмета на София Йорданка Фандъкова с премиера Бойко Борисов

Имало констатирани нарушения по време на работата, възложителят трябва да ги отстрани

"Крайно разнопосочни са мненията на юристи и специалисти дали разрешителното е изтекло", твърди министър Петя Аврамова

ДНСК спира строежа на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“, съобщиха от контролния орган в четвъртък.

Причината - констатирани нарушения при работата по време на две проверки. Едната е била на 20 март и е правена по документи, а втората е на място и е била на 26 март.

Сградата е на фирма „Артекс“ и по проект трябва да има 30 етажа. Строителството започна в началото на миналата година.

Преди съобщението на ДНСК от правителствената информационна служба обявиха, че на среща при премиера Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заявила, че разрешението за строеж на „Златен век” е изтекло.

Фандъкова поискала от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата. Министърката пък информирала премиера Борисов, че проверката на ДНСК открила съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

„На базата на всички факти и обстоятелства премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава“, посочват от правителствената пресслужба.

В съобщението на ДНСК са описани и конкретните нарушения.

Едното е, че вместо предвидените с одобрения инвестиционен проект от главния архитект на Столичната община две двойни асансьорни клетки, в които ще бъдат монтирани подемници за автомобили, имало стоманобетонна плоча, без да са реализирани отворите за монтаж на асансьорните уредби, посочват от ДНСК.

Друго нарушение било, че в подземните три нива на строежа са извършени строителни дейности, чрез които са закрити конструктивни елементи - ограждащи стоманобетонни стени, колони и шайби. Това възпрепятствало извършването на огледа им преди съставянето на акт 14 за приемане на конструкцията.

От ДНСК посочват още, че в нарушение на разпоредбите на закона -без издадено разрешение за строеж, в съседния парцел, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси с дълбочина около15 м. Сградата не била обезопасена със строителна мрежи по цялата фасада, с което се създавали предпоставки за възникване на инциденти.

Строителният регулатор е издал констативен акт, който е основание за започване на производство за спиране на строителството на „Златен век“. Съгласно изискванията на закона след връчването на констативния акт и след изтичането на необходимия срок на възражение ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа до отстраняване на нарушенията.

„Убедена съм, че строителството не трябва да продължава, докато съдът не се произнесе еднозначно за валидността на строителните книжа“. Това написа по-късно в четвъртък в профила си във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Актът ще бъде връчен на възложителите веднага, те имат срок от 7 дни за възражения. След това ще им бъде издадена заповед за спиране на строителството“, коментира министър Аврамова.

По повод на исканите оставки на зам.-министър Валентин Йовев и началника на ДНСК Иван Несторов заради сградата Аврамова припомни, че най-лесно е да се искат оставки и че първо тя иска да изчака специализираните институции да дадат становище.

"Предали сме цялата документация по строежа, както на антикорупционната комисия, така и на специализираната прокуратура", допълни министърката. Имало заведено и дело по жалба в Софийския административен съд.

Крайно разнопосочни са мненията на експерти и юристи във връзка с валидността на разрешението за строеж, допълни Аврамова.