Назад

Детските градини полупразни

26.05.2020 г., с. 1-3

Детските градини полупразни

Голяма част от родителите в страната няма да пуснат децата си

Директорите докладват броя на хлапетата всеки ден

Вдигат килимите и оставят само големите играчки

 

Половината от родителите в страната няма да пуснат децата си на ясла или детска градина и изчакват да видят какво ще се случи след отварянето на детските градини в страната, показва допитване на “Труд”. Официалните анкети на общинските ясли и детски градини в страната показват, че в София едва 26% от родителите ще пуснат децата си на детска градина още през първата седмица, в която ще отворят (26-29 май). В самостоятелните детски ясли в столицата децата ще са 43% от посещаващите. В Бургас 48% от родителите ще пуснат децата си на детска градина, а във Варна 58% от семействата на деца над 3 години искат те да посещават забавачка, докато в яслите напливът е по-голям - 75%. В Шумен проучването показало, че общо 70% от децата ще се върнат в детските градини в града. През креватче ще бъдат слагани да спят децата в забавачките. Това планират ръководствата на столични градини като част от строгите противоепидемичните мерки, които ще се спазват от днес, когато детските заведения в София и други градове в страната отварят врати след извънредното положение.

Всеки ден до 12 ч. директорите на ясли и детски градини ще докладват колко деца са били доведени от родителите си, съответно в Министерството на образованието и науката и здравното министерство, обясниха от ръководствата на детски заведения в София пред “Труд”. Информацията ще се събира заедно с тази, която детските заведения ще подават в края на всяка седмица за това колко родители са заявили, че ще доведат децата си и през следващите дни.

Очаква се 176 градини от 194 в столицата да отварят врати. 5 ще бъдат ремонтирани, а в 7 има аварийни ремонти, които до близките 2 седмици трябва да приключат. В 6 градини нямат родители, заявили, че ще заведат децата си. Около 1/4 от децата ще се завърнат от първия ден, сочат данните на Столичната община.

Както в София, така и навсякъде в страната приемането на децата ще става по стриктни правила, заниманията също ще бъдат подчинени на сериозна организация, така че да няма струпване и да пази по-голяма дистанция между малчуганите.

Според изискванията на МОН са прибрани всички играчки, включително плюшените, които не подлежат на дезинфекция по няколко пъти на ден. Хлапетата ще имат на разположение само по-големи кукли, камиончета и пр. залъгалки, уточниха още от ръководствата на столични забавачки. В София децата трябва да имат торбички за обувките.

Дезинфекция ще се извърша по 4 пъти на ден вътре в помещенията, като в тоалетните тя ще е на два часа. Килимите вече са вдигнати. Дворът и пързалките, където е препоръчително децата да прекарват голяма част от времето си, също ще бъдат обработвани по няколко пъти на ден срещу вируси и бактерии.

Родителите на децата трябва да попълнят Информирано съгласие, че децата ще бъдат в градините в условия на разпространение на COVID-19 и че ще спазват мерките за безопасност - посещението им не е задължително и родителите следят децата им да са здрави.

При приемането ще им ще бъде измерена температурата, а родителите ще трябва да продължат да я мерят всеки ден преди градина. Няма да се изискват бележки за изследвания. На места персоналът е дал проби за коронавирус, като тестовете продължават. Проверка на “Труд” установи, че са направени отделни входове и изходи в градините, според изискванията на МОН и МЗ.

Официално ограничение на брой хлапета в групи няма, но ако в градините те са над 18-20, както се очаква в столицата, ще се прави сменен режим. Паралелно до 29 май в София тече и процесът за записването на децата за новата учебна година.

 

Бургас

Над 1000 лелки и учителки тествани за COVID-19

 

Кътове на закрито, ако времето е лошо

 

Мария Кехайова

Труд, Бургас

Над 1000 лелки, учителки и готвачки, работещи в детските градини в Бургас, са тествани за COVID-19, всички са здрави, дали са отрицателни резултати. В групите ще има не повече от 16 деца. Това съобщи за “Труд” заместник-кметът по образование и здравеопазване на Бургас Йорданка Ананиева. Вече са направени и менюната на малчуганите, които за следващите три дни включват здравословни ястия като спаначена супа, пиле фрикасе, леща, пилешка супа, рибно филе на фурна със зеленчуци, чай, мляко, различни десерти и др. Децата ще спазват задължително разстояние помежду си по време на хранене и игра.

Повечето занятия се предвиждат да са на открито, а тъй като прогнозата за времето е да е по- хладно, в стаите на забавачките са направени кътове за всяка група.

 

Варна

 

Във Варна повече деца се очакват в яслите

Даниела Фархи,

Веселина Ангелова

Родителите на най-малките деца са най-нетърпеливи да ги пуснат отново на забавачка. Това показа проучване на Община Варна, направено седмица преди отварянето на градините и яслите на 26 май. Две трети от анкетираните с деца до 3 г. бяха заявили готовност веднага да се възползват от услугите на общинските детски заведения, докато половината от родителите на деца над 3 г. бяха посочили, че смятат да изчакат до края на лятото. Забавачките ще отворят с групи от 8 до 18 деца, като всяка ще има отделен кът за игра в двора и няма да се допуска смесването на деца и персонал, увериха от общината.

Градините във Велико Търново също започват работа днес. В града няма да има ограничения за броя на децата в групите. За деца с хронични заболявания или специални образователни потребности се изисква предварителна консултация с линия лекар.

Складовете на забавачките за заредени с пресни хранителни продукти, научи “Труд”.

 

Шумен

Училищни сестри помагат през първата седмица

 

Купуват 755 шлема в Шумен

 

Ваня Недялкова,

Цветелина Георгиева

Детските градини и ясли в Пловдив отварят днес и в прегледа на децата за симптоми на коровирус и меренето на температурата в първата седмица ще се включат и медицинските кадри от училищата. Въпреки че проучване на Община Пловдив отпреди 2 седмици показа, че над 80% от родителите искат детските заведения да отворят, в първите дни в групите се очаква да има по не повече от 10 деца. Това показват първите анкети на учителите, които поискаха родителите да заявят кои деца ще тръгнат на градина още в първия ден. Много семейства са уредили отпуските си до 1 юни, затова и се очаква от началото на идния месец повече деца да се върнат в яслите и градините.

Тогава отварят и градини и ясли в Шумен. Кметът Любомир Христов обяви на заседание на общинския щаб за борба с коронавируса, че общината ще закупи 755 предпазни шлема за персонала на забавачките.

Ще бъдат извършени безплатни изследвания за чревни паразити на децата, които се завръщат в детските заведения, въпреки че според указанията на здравния и образователния министър няма да се изискват служебни бележки от личния лекар и документ за направени такива изследвания. Извънредното положение отложи приема в градините в града. Кандидатстването ще започне на 22 юни през електронна система за подаване на заявления.