Назад

Дават 10,2 млн. лв. заем на ЦГМ и автотранспорта заради COVID

20.04.2021 г., с. 6

Дават 10,2 млн. лв. заем на ЦГМ и автотранспорта заради COVID

 

Общо 10,2 млн. лв. заем ще отпусне Столичната община на Центъра за градска мобилност и на един от трите транспортни оператора „Столичен автотранспорт". Кредитите за разплащане на просрочени задължения трябва да бъдат одобрени на сесията на СОС в четвъртък.

„Драстичното намаляване на броя на пътниците, спирането на продажбата на билети от водачите на превозните средства и намаляването на контрола заради въведените мерки доведоха до спад в приходите на двете дружества през 2020 г.", пише в докладите, внесени от шефовете на комисиите по финанси Георги Георгиев и транспорт Карлос Контрера.

С над 50% е намалял пътникопотокът през 2020 г., приходите от продажба на превозни документи също са спаднали, има и извънредни разходи заради пандемията. Автотранспортът е натрупал задължения към доставчици на гориво, гуми, резервни части и топлофикация. Затова дружеството ще получи 5,36 млн. лв. заем, а ЦГМ - 4,87 млн. лв. Кредитите са за 60 месеца и с 1,1% годишна лихва.

Обявяване на конкурси за нови ръководства на „Водоснабдяване и канализация" ЕАД, „Софекострой" ЕАД, „Софийски имоти" ЕАД и „ГИС - София" ще гласува СОС. (24 часа)