Назад

Дарин Ангелов води церемонията на 9 юли

06.07.2020 г., с.11

 

Дарин Ангелов води церемонията на 9 юли

Народният дава награда на името на Вазов

Валентин Танев в образа на Патриарха във филм на трупата

 

Екатерина Томова

Народният театър „Иван Вазов“ ще връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на своя патрон Иван Вазов.

Тържествена церемония, на която ще станат известни имената на номинираните и лауреатът, ще се състои на 9 юли -рождения ден на Вазов, а водещ на събитието ще бъде актьорът Дарин Ангелов.

Слово

Най-големият изследовател на Вазовото творчество - 90-годишният литературовед Милена Цанева, ще произнесе слово, посветено на Патриарха на българската литература. Публиката ще чуе и думи от кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин и от председателя на фондацията „Основа-та“ акад. Дамян Дамянов. Ще има прожекция и на документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. Той показва лицето на културната институция в извънредната ситуация и в светлината на историческия дух на Вазов. Сценарист е Аделина Радева, оператор -Румен Ганев. В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов е актьорът Валентин Танев.

Шествие

След края на прожекцията ще бъде представен и премиерният спектакъл „О, ти, която и да си...“, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов. Програмата на целия ден 9 юли ще бъде посветена на честването на 170-годишнината от рождението на Вазов. В 10,30 ч. пред сградата на театъра ще бъде открита изложба. След това към дома на народния поет ще потегли шествие, а на балкона на сградата ще са момче и момиче, които ще произнесат стихотворенията „Аз съм българче“ и „Молитва“. Крайната точка на шествието ще бъде паметникът на Вазов в градинката на ул. „Раковски“, където ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга в Народния театър Мирела Иванова.