Назад

Държавата плаща за частна забавачка

28.08.2020 г.


Компенсират неприетите

Държавата плаща за частна забавачка

В 57 общини не достигаш места в градините
 

РАЙНА ХАРАЛАМПИЕВА

Държавата ще дава компенсации за децата, които не са приети в общински детски градини и са във възраст за задължително предучилищно обучение. Това обяви вчера образователният министър Красимир Вълчев.

За хлапетата, които са записани в частни детски градини, ще се плаща сума, равна на даваната за децата в общински, обясни той. Така таксата в частното заведение ще бъде намалена чувствително от догодина.

Условия

Компенсации ще се дават за деца на 4, 5 и 6 години, като в София те са около 3000. Издръжката е между 600-800 лв. годишно в общинските детски градини в страната. Парите са за хлапета, чието предучилищно образование е задължително, но въпреки това държавата и общините не са успели да го осигурят. Това означава, че за да получат компенсацията, родителите трябва да удостоверят, че детето е участвало в класиранията за близки до дома му детски градини, но не е прието. В момента 57 общини имат недостиг на места в градините за деца в предучилищна възраст. Образователният министър Красимир Вълчев увери, че държавата ще направи всичко възможно догодина да няма неприети деца на 4-годишна възраст, като за тази цел ще ползват максимално възможностите на 3-годишната национална програма за изграждане на детски заведения и училища. Тя предвижда финансиране по 70 млн. лв. годишно. Въпреки това, ако все пак се появи недостиг на места, потърпевшите ще бъдат компенсирани. Все още не са ясни техническите детайли по предложението. Много е вероятно сумата да не се предоставя кеш, а като ваучери.

Преселване

 „Мога да кажа, че сме изключително доволни, че правителството отпусна 65 млн. лв. за София“, каза зам.-кметът Тодор Чобанов. „60 човека на ден се преселват от цялата страна в София. Същевременно в нашия град има диаспора постоянно растяща, които пристигат от други страни. София е изправена пред големи предизвикателства и тези средства, които държавата отпуска, и тази новина, която приветстваме с решението да се подпомогне и обхващането в системата на частните училища и детски градини, са много важни и правилни стъпки напред“, коментира още той.