Назад

Дългосрочен проект с финансиране от 60 млн. евро

02.12.2020 г., с. 9

 

Дългосрочен проект с финансиране от 60 млн. евро

София изгражда 10 нови пътни артерии

Това е цялостна дългосрочна програма за развитието на основна инфраструктура на града, посочи кметът Йорданка Фандъкова

Има 5 допълнителни обекта

 

Столичната община ще изгради и реконструира 10 основни пътни артерии в София, с които трафикът в града ще бъде улеснен. Проектите ще бъдат финансирани с около 60 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представяне на проект „Изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиална улична мрежа на София, който Столична община има намерение да изпълни с поемане на дългосрочен заем". Обектите трябва да се реализират в следващите 5 години, като към основните 10 проекта има и още 5 резервни.

„Това е цялостна дългосрочна програма за развитието на основна инфраструктура на града. Целта е за извеждане на трафика и тя е за десетилетия. Затова имаме нужда от допълнителен финансов ресурс. Надяваме се на разбиране от софиянци и от СОС", каза Фандъкова.

Тя подчерта, че заемите, които Столична община използва, са само с инвестиционни цели, като обясни, че такава е завършването на стратегическата инфраструктура в София.

„От няколко години рейтингът на града е равен на държавата със стабилна перспектива. Освен добрата ликвидна позиция на общината столицата генерира голям процент, от над 40%, от БВП на страната. Заемът, за който ще кандидатстваме, до 60 млн. евро, е с индивикативна лихва от 3,35% за целия период и няма такси. За първи път говорим за рамков заем, оперативно в хода на изпълнение, 5 години, да бъдат подменяни обекти", обясни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Той допълни, че предстои обществено обсъждане на заема, което е планувано за следващата сряда от 15 часа. Всички мнения, предложения и становища могат да се изпращат на имейл, обсъждането ще е онлайн на страницата във фейсбук на СОС. „След него ще се направи и внесе доклад в СОС и при одобрение, ще се финализират процедурите с банката, за да започне изпълнението обектите през следващия строителен сезон", обясни Барбалов.