Назад

Червен общинар:"ЕК спира проекта за RDF инсталацията"

15.05.2019 г., стр. 6

Общината: "Не е истина"

"ПРОЕКТЪТ ОТГОВАРЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ", КАТЕГОРИЧНИ ОТ „МОСКОВСКА" 33

МАРИЯ НИНОВА

"Европейската комисия е спряла проекта на Столична община за финансиране на строежа на завод за изгаряне на RDF гориво". Това обяви лидерът на БСП в София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) Калоян Паргов.

Като причина за спиране на проекта изтъква сбъркана пътека, по която общината е кандидатствала за финансирането. От общината обаче обявиха, че думите на Паргов не отговарят на истината. От там изтъкват, че проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от RDF гориво е в процес на оценка от ЕК.

„Не отговарят на истината твърденията, разпространени от БСП - София, че проектът е спрян, както и че е объркана „пътеката за кандидатстване за финансиране". За проекта е изготвен доклад за съответствие от „Джаспърс", който потвърждава, че той отговаря на изискванията на оперативна програма „Околна среда", "категорични са „Московска" 33.

Оттам допълват, че пътеката на кандидатстване следва стриктно регламент за т.нар. големи проекти, а процесът на оценка продължава. „На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 г.", обясниха от общината.

Лидерът на СОС Елен Герджиков коментира, че „използването на толкова важни за столицата теми в предизборната кампания е безотговорно и би могло да накърни в дългосрочен план интересите на софиянци". „Жалко е, че сме свидетели на подобно нещо. Призовавам колегите от опозицията към повече сериозност и политическа дълбочина по време на кампанията. Работата за града ни трябва да продължи и след изборите", обяви Герджиков.

През май миналата година СОС одобри теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF горене на отпадъци. Тя трябва да бъде построена на площадка на ТЕЦ „София" в района на Централна гара.