Назад

Централната баня с басейн на покрива

03.09.2020 г.
 

Избират между три проекта за знаковата сграда
Централната баня с басейн на покрива

Северно крило става спа център с парна баня и сауна
 

Централна баня в София да стане отново обществена къпалня, но от модерен тип със сауни и басейни с минерална вода, един от които ще е разположен на покрива на сградата.

Това предвижда проектът на екип „Софийски терми“, спечелил първо място в конкурса на общинското предприятие „Софтпроект“ за концепция за северното крило на банята, което в момента се използва като склад. На второ място журито класира концепциите на „Кепдо Кита & Associates Inc и Ямазаки+Иванова Архитектс“, която също предвижда възстановяване на сградата като баня, а на трето е гражданско сдружение „Историческа баня“.

Конкурс

Трите екипа ще бъдат наградени с по 10 000 лева. Те продължават във втория етап на конкурса, в който трябва да разработят в детайли архитектурните си концепции и да представят подробен бизнес план и модел на бъдещата дейност на северното крило на банята. На финала Столичната община ще избере за реализация една от трите разработени концепции, като ще има право да комбинира елементи и от другите две.

Класираният на първо място проект предвижда възстановяване на термалните функции на северното крило на Централна баня,а влизането в него да става през отделен вход. Планира се да има и открити басейни на покрива и във вътрешния двор на сградата.

Избраният на второ място проект също предвижда превръщането на сградата в модерен спа център. В него освен басейни ще има различни процедури като ароматерапия, масаж, парна баня и др. Заложено е изграждането на пасажи, свързващи банята с околните знакови за града пространства.

Сага

Северното крило на Централна баня остана неизползваемо, докато останалата част от сградата бе трансформирана в Музей за история на София. Имаше план северното крило да бъде отдадено на концесия на частна фирма, която да изгради там модерен спа център. Желаещи обаче не се намериха. Впоследствие в общинския съвет се появи идея тази част от сградата да стане пространство за култура, а на мястото на празните басейни да има концертна зала и театрален салон. В крайна сметка се стигна до обявяване на конкурс, в който да бъде избрана най-подходящата концепция.