Назад

Цената на природния газ скочи с 45 на сто на европейските пазари


 13.08.2020 г., с. 6

 

Задават се по-скъпо парно и топла вода

Цената на природния газ скочи с 45 на сто на европейските пазари

 

В края на лятото се задават по-скъпо парно и топла вода, след като държавният доставчик "Булгаргаз" поиска драстично увеличение на цената на синьото гориво с над 15% от следващия месец. Дружеството предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за септември в размер на 21,51 лв. за мегават-час (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители, каквито са и топлофикациите. В сравнение с цената за август, исканата от "Булгаргаз" цена на природния газ за септември, е по-висока с 15,21% или с 2,84 лв. за мегаватчас, посочват от държавното дружество. Увеличението се дължи на повишените с над 45 процента спотови цени на европейските газови пазари за периода 1-10 август, в сравнение с цените за юли. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, обясняват от "Булгаргаз".

"Булгаргаз" информира още, че прогнозната цена на природния газ за октомври е 21,91 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с предложената за утвърждаване от КЕВР цена за септември, прогнозната цена за октомври на 2020 г. е по-висока с още 0,40 лв.за мегаватчас или с 1,86 процента. Прогнозната цена на природния газ за октомври е просто временна оценка на пазарните фактори, а същинското предложение за утвърждаване ще бъде подготвено и внесено в КЕВР до 10 септември.

Според решение на КЕВР за следаащите 12 месеца, считано от 1 юли 2020 г. при промяна на цената на синьото гориво, доставяно от "Булгаргаз", с повече от 15 на сто, трябва да има промяна и в стойността на топлоенергията за бита. Затова в случай, че КЕВР одобри искането на държавното газово дружество за ръст на цената за септември с 15,21% има голяма голяма вероятност преди началото на новия отоплителен сезон да поскъпне и парното. Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10.08.2020 г. и е неокончателна.