Назад

Чекираме се за еднократно пътуване с 1,60 лв. от телефона


26.02.2021 г., с. 3

 

Чекираме се за еднократно пътуване с 1.60 лв. от телефона

Пенсионират перфораторите в столичния градския транспорт

Хартиеният билет за рейса с баркод като този за метрото

 

Мария Нинова

До половин година перфораторите в градския транспорт в София ще останат в историята. Това стана ясно от думите на шефа на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който представи възможността за закупуване онлайн на еднократен билет за градския транспорт. Той е част от новата тикет система на София и може да се купи през https://sofia.mpass.bg/bg/. Закупуването на онлайн билет на стойност 1,60 лв. ще става с еднократна регистрация и ще важи за едно пътуване. Час и половина след чекирането на билета чрез новите валидатори той ще изчезва от системата. Затова време обаче

НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА В РАЗЛИЧНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Ако не се осъществи пътуването в рамките на 24 часа, билетът изгаря. До момента през интернет можеше да се купят само дневни карти. От ЦГМ отчитат, че на месец продават по 500-600 от тези документи.

Новата тикет система няма да прати хартиения билет в историята, а само перфораторите. „Хартиен билет със сигурност ще има с QR код и баркод. Нека да мине един транзитен период 5-6 месеца, в който хората да изразходват старите билети, за да може перфораторът да остане в историята“, обясни Дилчев.

Другите стъпки от новата тикет система, които предстоят да бъдат пуснати, са възможността да се заплаща превозния документ с безконтактна банкова карта и

ЗАРЕЖДАНЕТО НА КАРТАТА ПРЕЗ САЙТА НА ЦГМ

Шефът на ЦГМ обяви, че пътникопотокът е намалял почти наполовина. В най-тежките дни от пандемията спадът на пътуващи бил 70%.

Във всички превозни средства на градския транспорт вече има видеонаблюдение, като за целта са монтирани 3934 камери. Возилата разполагат и с 1108 паникбутона. Обучени са 2100 водачи за работа с новото оборудване.

Големият въпрос остава каква ще е тарифната политиката на новата система - дали пътниците ще плащат спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт, или на изминато разстояние. Решението за това е в правомощията на СОС и ще бъде взето след анализ. Със заработването изцяло на новата система хартиеният билет ще отиде в историята.

За тикет системата в столицата се говори вече повече от 10 години. Поредица обжалвания на обществените поръчки обаче спъваха идеята. В края на 2018 г. най-накрая кметството сключи договор с консорциума „Си Ен Си София тикетинг систем“ на стойност 73, 3 млн. лв. без ДДС. София ще плаща парите на 120 месечни вноски до ноември 2028 г. До януари 2021 г. са платени 15,2 млн. лв.