Назад

Чака се решение на кабинета за доставки от „Белмекен“ за Перник

21.01.2020 г., стр. 6

Всеки 10-и литър към „Студена” се губи в почвата

Столичани харчат за два дни необходимата за месец вода за миньорския град

МАРИЯ НИНОВА

Най-малко 10% от сега влизащата вода в язовир „Студена“, който захранва Перник с вода, в момента попива в почвата на дъното му. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова ТВ вчера сутринта. Във връзка със справянето с водната криза в Перник в събота на среща при премиера бе представено предложение миньорския град да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“, която да премине по водопроводите на София, като допълнително се изгради 13,5 км тръба от Мало Бучино до Перник

На въпросното съоръжение ще има и помпи, които ще позволяват да се преодолее денивелацията от почти 80 метра за подаване на водата към Перник.

В момента 25% от водата на София идва от „Бели Искър“. Идеята бе представена от министри на икономиката Емил Караниколов, регионалният Петя Аврамова, на екология Емил Димитров, градоначалникът на Перник Станислав Владимиров и на комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет (СОС) по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя обяви, че общината ще приеме подобен вариант за помощ към Перник, ако се гарантира на 100%, че това няма да повлияе на водоснабдяването на София.

Караниколов обясни, че предприетите действия до момента не са дали резултат за овладяване на водната криза. „Редица действия предприехме - всяко поточе, ручейче, пещери, извори -да тръгне водата и успяхме да вкараме няколко хиляди кубика. Изходът е 260, а входът -115 литра, дисбалансът е 100 литра.

Последните 10-15 дни обемът на „ Студена “ спада с 5.5 см на ден

Ако в момента замръзнат потоците и всичко в язовира, ние имаме 32 дни вода. Пробвахме абсолютно всичко възможно. Сондажи от Струма под Перник под стената, извади само 1 литър в секунда, което е безсмислено. Накрая остана единственият вариант - да се подава вода от София към Перник“, каза Караниколов. Той обясни, че за нуждите на перничани са необходими 700 хил. куб. м на месец в условията на режим, а столичани харчат толкова за два дни.

От своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров уточни, че до 10 дни „Студена“ ще достигне мъртвия си обем, а градът разполага с питейна вода за още няколко месеца. По думите му доставката на водата от столицата е единствената възможност за Перник. И докато миньорският град се снабдява с вода през новото трасе в рамките на няколко месеца да се повиши обемът на „Студена“.

Министърът на околната среда Емил Димитров гарантира, че водата, която ще се доставя до Перник не е от водосбора на София. По-късно в ефира на 6ТВ той назова още три язовира за питейно водоснабдяване, освен пернишкия, които са застрашени - „Ястребец“, ,Дяково“ и „Асеновец“.

Кметът на столицата пък разкри, че е поставила няколко изисквания на срещата в МС. Едно от тях е ремонтът на стената на „Бели Искър“да започне още през тази година

Другото е изграждане на ново трасе от яз. „Огняново“ до водопреносната система на София като резервен източник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени. Относно ремонта на стената Караниколов уточни, че до дни стопанин на „Бели Искър“ ще стане Министерството на икономиката.

Предложението предстои да бъде гласувано от кабинета, след което и СОС трябва да даде зелена светлина. По първоначална информация водопроводната връзка до Перник може да се изгради в рамките на 35-45 дни и ще струва 25 млн. лв., които ще бъдат осигурени от държавата. Икономическият министър заяви, че е готов да понесе политическата отговорност като подаде оставка, ако изпълнението на проекта доведа до нарушение във водоснабдяването на София.

ЗАМ.-МИНИСТЪР НИКОЛАИ НАНКОВ:"Във ВиК холдинга ще има търговец на ток"

В структурата на „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток, което ще позволи ВиК дружествата да намалят разходите си за електроенергия с около 30%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на среща в КНСБ по проблемите на ВиК отрасъла, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

В момента операторите купуват ток на свободния пазар и това доведе до скок на разходите им до 70%, въпреки направените инвестиции и редуцираните количества потребявана електрическа енергия. Със създаването на холдинговата структура този проблем ще бъде решен, а с част от освободения паричен ресурс ще могат да се повишат трудовите възнаграждения в отрасъла, обясни зам.-министърът.