Назад

Боршош, за когото чашата винаги е наполовина пълна, ще даде нов път на младите в културата


12.05.2021 г., с. 17

 

Боршош, за когото чашата винаги е наполовина пълна, ще даде нов път на младите в културата

Първата му задача дойде от Борисов - да има повече артсъбития и фестивали в столицата

 

Журналист, издател, продуцент, културолог, организатор на артсъбития, политик и бивш шеф на НДК - това е част от шарената и богата биография на новия заместник-кмет по култура, образование и спорт в София Мирослав Боршош. От вторник той официално е в екипа на Йорданка Фандъкова на мястото на доц. д-р Тодор Чобанов, който бе освободен след забавяне на процедурите за реставриране и възстановяване на минералните бани в „Овча купел“ и „Горна баня“.

Преди дни кметът на София обяви, че за поста търси човек с „креативност, активност и опит“, който да представя по-активно културните събития в столицата, за да привличаме нови публики“.

„Трябва да се направи връзката на образованието с културата, за да има повече млади хора, които да участват в културния живот“, каза още Фандъкова. А първата му задача дойде в деня на назначаването му от премиера в оставка Бойко Борисов на Националното събрание на ГЕРБ. „Искам да видя София дигитална, на фестивалите, на събитията“, заръча от трибуната той.

А Боршош знае как да случва успешни културни проекти. През двете години, в които ръководи НДК, успя да върне имиджа на двореца. Там се появиха нови културни пространства, които замениха огромните запуснати площи и базарите за дрехи и бельо. Сред успешните му проекти са Националният център на книгата, Литературен клуб „Перото“, Театър „Азарян“, Международният „София филм фест“.

През 2016 г. Боршош обещава да преведе НДК в „дигиталната ера“ с грандиозен ремонт. Първата поръчка, която трябва да превърне двореца и в дом за европредседателството, е за 12,8 млн. лв. Тя обаче е прекратена от Агенцията по обществени поръчки. Следва нова - за 17 млн. лв. Сумата обаче набъбва, защото излизат нови харчове и ремонтът достига до 45 млн. лв. Заради забавяне на ремонтните дейности на 26 юни 2017 г. тогавашната министърка на европредседателството Лиляна Павлова уволнява Боршош. Той обаче я атакува във фейсбук с обвинения за натиск за обществени поръчки. Следва масирана подкрепа за Боршош от културни дейци, актьори и певци под наслова „#ИазсъмНДК“. Два дни по-късно Борисов отнема НДК от Лиляна Павлова и го прехвърля на Министерството на културата, а Боршош е върнат като директор на двореца и член на борда. След дълга съдебна сага в края на март тази година Боршош бе оправдан по обвинение в нецелево изразходване на 3,5 млн. лв., отпуснати от бюджета във връзка с подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС, за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки.

Още в самото начало Боршош определи обвиненията като „несъстоятелни и неаргументирани, базиращи се на анонимни доноси“. След решението на съда той коментира, че е горд с постигнатото начело на културната институция.

Политическата му кариера започва със СДС.

През 1997 г., когато Надежда Нейнски - тогава Михайлова, е министър на външните работи в правителството на Иван Костов, той постъпва на работа в екипа й като специалист в управление „Информация“. А в последствие става и парламентарен секретар на Външно. След като СДС загуби властта през 2001 г. от НДСВ, Боршош е избран за лидер на младежката организация на СДС. Прекратява партийната си дейност, след като влиза в управлението на вестник „Новинар“ през 2004 г. и се отдава на журналистика, пиар и проду-центство. С вестника и с поста главен редактор се разделя през 2007 г., а през 2009 г. - и със сайта „Всеки ден“, където е съсобственик.

От политиката е научил, че най-важното е да не забравяш кой си.

Убеден е, че успехът се постига, ако разбираш това, което правиш, и безкрайно го обичаш.

Междувременно влиза в инициативния комитет, който издига Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г.

В следващите години компанията на Боршош „Артишок“ продуцира хитови театрални моноспектакли, сред които на Камен Донев, Мариус Куркински, Мая Новоселска, Мариан Вълев. Боршош чете лекции по арт мениджмънт, организира концерти, продуцира сериала „Недадените“ по БНТ, посветен на спасяването на българските евреи. Пак благодарение на него българската публика успя да види легендарния артист Михаил Баришников. Великият руски балетист изнесе два спектакъла по стихове на Йосиф Бродски в София през 2019-а.

Боршош е роден на 8 декември 1972 г. Баща му е унгарец и малко след раждането на Мирослав семейството заминава за Унгария. Татко му е математик, гросмайстор по шах, а майка му - физик. Наследил е острия ум на баща си, но не и увлечението по точните науки. Семейството му го е възпитавало в любов към изкуството. Страстта към музиката идва от дядо му Ерньо Боршош, който бил професионален цигулар. Макар да няма претенции за певец, Мирослав Боршош има и две записани песни - „Ако още веднъж“ и „Как е възможно“, като сам е автор на музиката и текстовете. Завръща се в България на 15 г., след като майка му и баща му се разделят. Първоначално записва педагогика, но като пълен отличник има право да се прехвърли в друга специалност. Така завършва първия випуск специалност „Културология“ в Алма матер. Специализира „Теория на културата“. Дипломната му работа е „Културни измерения на прехода в България“. Три от три е равносметката в личния му живот - има три дъщери от три жени. Най-голямата - Радина, е от първия му брак с тв журналистката Искра Владимирова и е една от звездите на Народния театър. Средната - Матеа, е от втория брак на Боршош с журналистката Камелия Станчева. Лора е третата дъщеря, която е от връзката му с актрисата Лора Мутишева.

След бащинството и изкуството Боршош има и друга голяма страст - конете. Дядо му от Неврокоп бил кавалерист, но той самият сравнително късно се увлякъл по този спорт. Но му се отдава с хъса, с който прави всичко. И става не само запален ездач и любител на конете, но и балкански шампион в дисциплината ИЗДРЪЖЛИВОСТ. Тежка травма от падане при прескок го отдалечила от ездата за близо година, но не го отказала. Притежава три коня и твърди, че общуването с тях променя живота. Заради страстта си към ездата преди време създал и първия професионален сайт за коне у нас. Най-голямата му дъщеря Радина се научава да язди още на 11-12-годишна възраст. Тя обаче иска да запази любовта си към конете чиста и да не я превръща в състезание.

Боршош определя себе си като доста амбициозен. Става рано, за да работи, и ляга късно, за да свърши всичко, което си е наумил. Категоричен оптимист е - за него чашата постоянно е наполовина пълна. Има нисък праг на примиримост и не може да търпи неправди. Никога не е бягал от предизвикателства, а София е поредното, с което си е наумил да се справи.