Назад

Билетчето в София за 30 и 60 минути


11.05.2021 г., с. 5

 

Старите документи валидни още една година

Билетчето в София за 30 и 60 минути

Представиха новата карта, зареждаме я в нета

 

СТЕФАНИ ГЕОРГИЕВА

Билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт на София да има времетраене половин или един час по избор на пътника.

Това ще предложи Центъра за градска мобилност на Столичния общински съвет във връзка с въвеждането на новата електронна система за таксуване в градския транспорт. Времетраенето ще се отчита от момента на валидиране на електронния билет в превозното средство.

Оттам нататък в рамките на времето пътникът ще може да сменя превозните средства неограничен брой пъти. Цената на двата вида билети тепърва ще се уточнява от общинските съветници.

Пластика

Това стана ясно вчера при представянето на новите карти за градския транспорт, които ще могат да се зареждат в интернет от днес. Това ще става през уеб портала на ЦГМ. „Старите карти за пътуване, ще са валидни, но няма да може да се зареждат онлайн. Всеки, на когото картата му за пътуване изтича, може да я подмени с нова пластика“, обясни шефът на ЦГМ Димитър Дилчев.

Модернизация

„При получаване на новата пластика се създава профил с телефон и имейл. След това притежателят на картата трябва да си направи профил в системата със същия телефон и имейл, за да се регистрира. Така картата му автоматично ще бъде добавена във неговия портфейл”, обясни Дилчев.

Новата система ще изпраща напомняния, че кредитът в картата за пътуване изтича. До няколко месеца новите опции за пътуване с наземния транспорт ще бъдат въведени и в метрото. Шефът на ЦГМ отчете, че от пускането на възможността да се закупи еднократен билет за пътуване онлайн през февруари са продадени 100 000 документа. Дневните карти закупени онлайн пък са близо 67 хиляди.