Назад

Без винетки до кварталите на София

20.02.2020 г., стр. 7

Гневни граждани отрязаха камера на тола

Борисов заплаши шефа на АПИ с уволнение заради патрулите около столицата

Деян Дянков

Пътищата до всички отдалечени квартали и райони на София ще могат да се ползват без винетка.

Това стана ясно вчера, след като във вторник представител на пътната агенция заяви в национален ефир, че винетките са задължителни за пътищата около София, сред които тези до Банкя, Панчарево и Северната скоростна тангента. По същото време патрули на топ контрола бяха забелязани на изхода на Банкя в посока София, а граждани сигнализираха, че са били спирани от служителите на AHW и дори изнудвани да си купят винетка на място чрез смартфона си. Заради тази информация във вторник вечерта граждани на район Нови Искър излязоха на протест и блокираха пътя за София.

Окончателно

Всичко това бе опровергано лично от министър-председателя Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет вчера сутринта. Разгневен до крайност, той избухна срещу присъстващия шеф на пътната агенция Георги Терзийски. "Заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите: "Няма да има винетки", викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава“, нареди Борисов на Терзийски пред заелите местата си министри. "Защо ми правите тези номерца? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас? Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър, или от Банкя, или от съседните места винетки?

На изборите за София те гласуват ли за кмет на София?“, запита риторично премиерът. Накрая той заплаши шефа на пътната агенция и с уволнение. „Репетирате дали ще ви оправя още днеска или какво? Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед? Още един път, ако ме направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас", обърна се той към Терзийски.

Глоби

Никой от населените места, за които между агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община текат преговори за освобождаване от винетна такса, не е глобен и няма да бъде глобен, докато не се уточнят пътищата, за които няма да се изисква винетка. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след правителственото заседание. По думите й предстои подписване на споразумение, като Столична община трябва да поеме разходите за поддръжка на тези участъци. За Северната скоростна тангента ще има поделяне на разходите, тъй като за нея от колите няма да се искат винетки, но камионите ще плащат тол такса.

Министърът добави, че всички общини, които искат освобождаване на участъци от винетната мрежа, ще имат възможност да го направят, като плащат за поддръжката им. Общините трябва да подадат искане в пътната агенция с обхвата и дължината на отсечките, чиято поддръжка ще поемат.

Вандали

Спорният въпрос с винетките доведе и до първи вандалски прояви срещу камерите, които ще следят за наличието им. Прерязана е била рамката на камерите по пътя за столичния квартал Бистрица, с което по думите на шеф на АПИ е нанесена щета за поне 100 000 лв. "Никой от тези пътни отсечки, за които в момента се водят преговори, не е глобен, никой няма да получи електронен фиш. Така че да не се създава излишно напрежение, което води до вандалски прояви“, призова министър Аврамова.

Споразумение

Предстои подписване на споразумение между агенция „Пътна инфраструктура“ и Столичната община, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината няма да е необходима винетка, стана ясно вчера. За тези участъци Столичната община е поела ангажимент да финансира разходите по поддържането им в добро състояние, каза Терзийски. Имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа, заяви от своя страна Фандъкова в профила си във фейсбук. Там тя изреди и пътищата, които остават без винетка

Толсистемата

Топ системата, чрез която ще се таксуват камионите и автобусите на база изминато разстояние, ще обхваща 3115 км от общо над 20 000 км пътища в България. Това реши правителството . вчера. Толът за камионите ще се събира по 803 км автомагистрали и 2312 км пътища първи клас. Засега второкласни и третокласни пътища няма да се таксуват. Приети бяха и тол таксите, които ще са между 3 и 20 ст. в зависимост от вида на камиона/ автобуса.