Назад

Без такса „тротоарно право“ в София, освобождават от наем и общинските терени

06.04.2020 г., стр. 4

Удължават валидността на картите за градския транспорт и служебния абонамент

Заведенията, които не работят в периода на извънредно положение, ще бъдат освободени от такса „тротоарно право“. Няма да се плаща наем за общинските терени. Това стана ясно от интервю на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

„Ясно е, че трябва да предприемаме мерки за срива в някои сфери. Затова от първите дни, заедно с предприемане на мерките за дезинфекция и помощ на нуждаещите се хора, предприехме мерки за бизнеса“, посочи тя, като припомни, че към Столичната община беше създаден и Икономически съвет. „Поканих общински съветници от всички политически сили. Те имат свои предложения, които ще допълнят към предложенията на съвета така, че да се погрижим за малките и средни предприятия, които търпят най-големи загуби. Имаме пълно съгласие да освободим от такса /Тротоарно право“ всички заведения, които не работят в периода на извънредно положение, както и освобождаване от наем на общински терени. Предвиждаме и гаранции за малките и средни предприятия, за да може да се подпомогнат и да започнат работа след кризата“, допълни градоначалникът.

Тя призова столичани да са дисциплинирани, за да не се налага да се въвеждат по-строги мерки и да не се поставят медиците на първа линия в ситуации като в Италия и Испания, в които трябва да избират кого да спасят. „Трудно се дават оценки в такова време, но искам да благодаря на всички софиянци, които спазват указанията и съветите за максимална физическа изолация“, посочи тя. По думите й най-важното в момента е хората, грижещи се за чистотата на столицата, да работят, за да може да се извършва нужната дезинфекция.

Обмисляме заедно с Центъра за градска мобилност (ЦГМ) варианти за удължаване на валидността на картите за градския транспорт и служебния абонамент за Синя и Зелена зона за времето, в което не са действали, уточни кметът. По думите й, най-големите загуби са в сектор /Транспорт“, тъй като ЦГМ отчита загуби за месец март в размер на около шест милиона лева, а трите транспортни оператора за около 6,5 млн. лева, като очакванията са намалението на приходи през април да е още по-сериозно.