Назад

Баба Уляна даде старт на имунизациите в домовете


28.01.2021 г., с. 20

 

30% oт cтapитe хора иcкaт инжекция

Баба Уляна даде старт на имунизациите в домовете

Вярвам, че пак ще се прегърнем, казва жената

 

Баба Уляна Дунова даде старт на имунизациите в домовете за възрастни хора у нас.

Очаква се около 30 % от обитателите и персонала на общинските социални заведения в София да бъдат ваксинирани. До момента около 240 души са заявили желание да се имунизират.

ЛЕКАРСТВО

„Друг начин няма. Дори няма и надеждно лекарство все още. Страшно много ми се иска и вярвам, че нещата ще се случат и ще можем да живеем, както винаги досега, да се прегръщаме, да се виждаме с близките си, с приятелите", сподели първата имунизирана жената пред Bulgaria ON AIR, която живее в дома за стари хора „Надежда".

По план в социалните заведения от този тип у нас право да се ваксинират имат 15 000 домува-щи и 11 000 служители. Първите ваксинирани в столицата са от Дом за стари хора „Надежда". Около половината потребители - 30-40 души са заявили желание да бъдат имунизирани. Вчера бяха ваксинирани 18 души - 15 потребители на дома и трима души персонал. Възможност за имунизация ще има и в частните домове. Засега няма подадени заявки от частни домове и хосписи, но се очаква да се получат и такива.

УЯЗВИМИ

Столична община стопанисва 8 домове за възрастни хора. Създадена е организация и са получени нужните дози ваксини, увери кметът на столицата Йорданка Фандъкова. До няколко дни ще се приключи с ваксинацията на всички желаещи. "Разчитаме на лекарите и да помогнем на най-уязвимите хора, за да са спокойни", допълни градоначалникът. Засега около 240 души са заявили желание да се имунизират. Имунизацията на учителите започва следващата седмица, всички желаещи ще бъдат обхванати съобразно графиците.