Назад

Българин дал 1 млн. лв., още не казват кой е той

27.03.2020 г., стр. 7

Кметовете от коалиция ГЕРБ-СДС, депутати от БСП, ВМРО и НФСБ се включиха в дарителските акции

Федерацията по джудо преведе 10 хил. евро на здравното министерство

Българин е направил дарение от 1 млн. лв. за борбата срещу коронавируса, съобщи шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в четвъртък. Той обаче отказа да разкрие името на дарителя, докато дарението не бъде реализирано. Уточни само, че е физическо лице.

Невиждана досега дарителска вълна се надигна в цялата страна. Всеки ден медиите съобщават имената на добротворците - фирми, физически лица, политици, спортисти, отделни граждани, които изпращат пари, средства за защита на медиците, апаратура.

20 000 лв. за нова апаратура даряват на столичната Втора МБАЛ районните кметове и техните заместници от коалиция ГЕРБ-СДС. Средствата са за тази част на болницата, определена за лечение на пациенти с коронавирус. Инициативата бе подкрепена и от служители на районните администрации.

Кметът на Свищов Генчо Генчев ще предостави заплатата си за дарителската кампания в подкрепа на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович”. Част от заплатите си ще дарят и заместниците му.

Депутатите от НФСБ купиха апарат за обдишване за специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров” в София.

20 000 лв. от заплатите си дариха и депутатите от ВМРО за Банско. Парите ще отидат за подпомагане с продукти от първа необходимост на възрастни хора от града и тези, които са останали без работа.

Зам.-шефът на НС от БСП Кристиан Вигенин е направил лични дарения по сметката на здравното министерство и на Фондацията на ООН в подкрепа на Глобалния фонд за солидарност в отговор на COVID-19.

Заедно със социалистите от Ямбол дариха на областната болница за тестове и предпазни облекла. По инициатива на червените общинари община Ямбол купи за болницата машина за бързи тестове, която ще бъде доставена в началото на април.

След като в сряда социалният министър Деница Сачева и останалите членове на правителството дариха по 1000 лв. от заплатите си, в четвъртък примера последваха и зам.-министрите Зорница Русинова, Султанка Петрова, Лазар Лазаров и Адриана Стоименова. Сред дарителите са и директорът на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова, на Агенцията по заетостта Драгомир Николов и на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова. Общата сума е 7000 лв. Те ще бъдат преведени в сметката на фонд “Социална закрила”: BG35 BNBG 9661 3100 1360 01 – БНБ-ЦУ.

Във фонда ще се създаде целева програма за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти.

Прокурорите, следователите и служителите от Врачанския регион са превели 8160 лв. по сметка на болницата в Бяла Слатина, каза окръжният прокурор Десислав Начков. Волята на дарителите е да бъде закупен респираторен апарат. По инициатива на сдружение “Аз обичам Враца” местната администрация се присъединява в кампанията за даряване на храни на крайно нуждаещи се, които не са обхванати от социален патронаж. Във Враца върви и друга дарителска кампания “Купи и дари”, координирана от областния БЧК.

Българската федерация по джудо преведе 10 хил. евро по сметката на Министерството на здравеопазването, която се ползва от националния щаб за предотвратяване на заразата.

“В момента трябва да мислим първо за най-близките си, тези, които обичаме. Спортът е на заден план. Той ще се възстанови, когато възстановим здравето на хората”, обясни президентът на федерацията Румен Стоилов. Хората в джудото са благодарни и за грижите, които се полагат за вицепрезидента на федерацията Даме Стойков, който от една седмица е в “Пирогов” с коронавирус.

“Не можем да изкажем с думи благодарността си към лекарите и сестрите”, допълни Стоилов.

 

"Лукойл България" дарява 20 000 литра гориво за болници

"Лукойл България" дарява 20 000 литра гориво, с което се включва в националната кампания на Български лекарски съюз „За героите в бяло", съобщиха от съсловната организация. Горивата ще се разпределят приоритетно, там където има най-голяма необходимост.

От лекарския съюз допълват, че дарението цели да подпомогне усилията на всички медици, които в момента са на първа линия в борбата с епидемията от COVID -19. От "Лукойл" имат готовност при необходимост да откликнат и своевременно да направят последващо дарение.

От Българския лекарски съюз  посочват още, че всеки, който желае да се включи в кампанията и да помогне за осигуряването на маски, предпазни облекла, дезинфектанти и медицински изделия за болниците и медицинския персонал в цялата страна, може да го направи чрез дарение на: Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: Райфайзенбанк

IВАN: BG02 RZBB 9155 1004 8098 44 BGN

BIC: RZBBBGSF

Основание: Дарение COVID-19

Тези, които искат директно до дарят маски, предпазни облекла, дезинфектанти или медицински изделия, могат да го направят като се свържат blsus@blsbg.com.