Назад

България със свой суперкомпютър догодина

03.07.2020 г., с. 10

 

България със свой суперкомпютър догодина

За секунди прави милиарди операции, ще служи за всичко, заяви премиерът

 

Албена Арабаджиева

Собствен суперкомпютър ще има България, а вчера бе направена и първата копка на сградата, където ще се помещава.

„Суперкомпютърът е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи. Той ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, как-то и секторите наука и иновации.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията в „София Тех парк“.

България е една от осемте държави в Европа, в които до февруари догодина ще заработи суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC.

Целият проект е на стойност около 18 млн. евро, а държавното финансирано за първите 5 години е 12 млн. евро.

На церемонията присъстваха още икономическият министър Емил Караниколов, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на България (2007-2012) Росен Плевнелиев и българският еврокомисар Мария Габриел.

Плевнелиев разказа на Борисов, че гръцкият министър на Македония и Тракия му е признал, че България е 10 г. напред от Гърция заради суперкомпютъра. Премиерът пък напомни, че „Бош“ и Световната банка вече откриха свои центрове тук. Караниколов обяви, че има запитване за две инвестиции в техпарка от ИТ сектора. Скоро ще се открие и модерен център с лаборатории за 70 млн. евро. Проектът е изготвен заедно с автомобилния клъстер. Ще има и нов образователен център с гимназия за индустриите на бъдещето. Според Плевнелиев до 5 г. ще се разкрият 3 хил. нови работни места с поне 7 хил. лв. заплата.

Стана ясно, че ще се изгради и нова метростанция пред техпарка, както и улица, която да го свързва с БАН. След като Плевнелиев попита премиера дали ще се намерят средства за нея, Борисов разказа: „От сутринта с Горанов все за пари говорим. А и с джипа влязохме в една дупка, той си удари главата. И каза: „Боли ме главата, затова ли ме вземаш, не мога повече“. Борисов започна да търси финансовия министър, тъй като не можел да му се обади, защото вече не носи телефон.