Назад

Яслата няма да носи предимство за градина

26.11.2020 г., с. 6

 

Яслата няма да носи предимство за градина

 

Децата, които са посещавали детски ясли, няма да получават една точка допълнително при кандидатстването в детска градина в София.

Такава промяна в Наредбата за прием в детски заведения ще обсъди днес Столичният общински съвет. Тя обаче няма да влезе в сила веднага, а ще има гратисен период от 2 години. По този начин децата, които сега ходят на ясла, ще могат да се възползват от допълнителната точка. Иначе идеята на промяната е малчуганите, които не са били приети в ясла, да не бъдат ощетени допълнително и при кандидатстване в първа градинска група, като получават точка по-малко.

Промените предвиждат и допълнителни точки за уседналост. Те ще дават предимство при кандидатстване в градина на децата, чиито родители живеят дългогодишно в София. Предимството ще важи и за 4-, 5- и 6-годишните, които кандидатстват за прием в подготвителна група или първи клас в общинските училища. Те ще получават 4 точки допълнително, ако поне един от родителите има постоянен адрес в столицата от повече от 3 години. 3 точки ще се дават, ако родителят има постоянен адрес от 1 до 3 години, а 1 точка ще се дава при уседналост по-малко от 1 г. Ако родителят е регистриран по настоящ адрес, ще се дава по една точка по-малко - съответно 3 т. за над 3 години, 2 т. за 1 до 3 г., и 1 т. за 1 г.