Назад

Арх. Здравко Здравков пред “Труд”: Има идея за детска градина

03.07.2020 г., с. 3

 

Арх. Здравко Здравков пред “Труд”:

Трябват ни между 9 и 12 месеца

Има идея за детска градина

 

“След стартиране строителството на този участък от 3 км предполагам, че в рамките на 9 месеца до една година би могло да бъде завършено всичко по трасето”, коментира пред “Труд” главният архитект на София Здравко Здравков.

Той уточни, че началото на реализацията на проекта зависи от процедурите по обжалване на подробния ПУП, които мога да продължат до края на 2021 г., но Общината се надява да по-оптимистични срокове.

“Подготвяме процедура за избор на проектант, който да ни отговори на въпроса колко ще струва проектът, защото с подробния ПУП искаме успоредно да стартират процедурите и за идейния проект на трасето”, уточни Здравков.

По думите му трасето е изцяло безопасно и в момента не се ползва, тъй като са демонтирани жп линиите. “Първият етап включва съществуващи жп преминавания - тунелът под “Цариградско шосе” и естакадата на “Шипченски проход”. Така двете основни артерии ще се преминават безконфликтно”, каза той.

В предложения си вид проектът включва двупосочно движение за колоездачите, велосипедни паркинги и наемане на велосипеди, детски площадки за игра, зони за почивка и отдих, фитнес площадки, зони за разходка на кучета.

Според изготвения баланс на територията близо 49% ще са зелени площи, за велоалеите - 14%.

Има идея в малко по-широката част на зелените площи да се направи детско заведение и детска ясла, допълни Здравков.