Назад

Анри Кулев взема наградата на София

30.01.2020 г., стр. 27

ЕКАТЕРИНА ТОМОВА

Талантливият Анри Кулев ще бъде удостоен с Наградата на София за цялостния му принос към изкуството в последните пет десетилетия.

Отличието творецът ще получи на 12 март в зала 1 на НДК, когато ще бъде открито официално тазгодишното издание на „София филм фест".

Война

В чест на кинодееца и художник ден по-късно в Дома на киното ще бъдат представени и най-важните му творби. Тогава Кулев ще открие изложба с избрани страници от оригиналния стори-борд на най-новия си филм „Имало една война". Лентата е по сценарий на Влади Киров, който ни напусна миналата година, и разказва за Сръбско-българската война от 1885 година - историческо време, което за първи път е обект на внимание в българското кино.

Юбилей

През 2019 година Анри Кулев отбеляза своя 70-годишен юбилей. Увенча го с първа книга - албум с еротични рисунки „Ориент Sexpress", и премиерата на „Имало една война". Двуезичното издание на Нов български университет включва над 300 илюстрации, а премиерата бе съпътствана от изложба с над 50 оригинални рисунки, включени в сборника.

Анимационните филми, които Анри Кулев създава, са носители на редица международни награди. Сценографията му съпътства най-добрите спектакли на театралния режисьор Димитър Гочев в Германия. От 1993 година Анри Кулев е професор по анимационна режисура и основател на Катедрата по анимация в НБУ. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна. Член на журито на много международни фестивали. Прави самостоятелни изложби - графика, анимационни ескизи и живопис, в Анеси, Хирошима, София, Оберхаузен, Краков, Берлин, Москва, Братислава, Пловдив, Варна.