Назад

Анри Кулев получава "Наградата на София"

30.01.2020 г., стр. 16

София Филм Фест ще посвети цял ден от своята програма на българския режисьор Анри Кулев. Кинодеецът ще получи на 12 март в зала 1 на НДК Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство, а ден по-късно в Дома на киното ще бъдат представени най-важните му творби. Тогава Кулев ще открие и изложба с избрани страници от оригиналния стори-борд на най-новия си филм „Имало една война".

Лентата е по сценарий на Влади Киров и разказва за Сръбско-българската война от 1885 г. - историческо време, което за първи път е обект на внимание в българското кино. „Влади беше историк, кинодраматург и писател. Тези съчетания в едно направиха текста му много добър. От друга страна, това е един изключителен период за България -период на ентусиазъм, на поставяне на основите на една държава.

Съединението е в основата на съвременна България. За периода около Съединението има толкова богат материал - не само исторически, могат да се правят много документални и игрални филми. Това е една неизследвана страна на българския ентусиазъм", казва Кулев за филма си. В „Имало една война" ще видим актьорите Луиза Григорова-Макариев, Севар Иванов, Любомир Петкашев, Иван Бърнев, Филип Аврамов, Самуел Финци, Цветан Алексиев, Емил Котев, Здравко Москов и Бен Крос.

През 2019-а Анри Кулев отбеляза своя 70-годишен юбилей. Увенча го с първа книга - албум с еротични рисунки „Ориент Sexpress" и премиерата на „Имало една война". Двуезичното издание на Нов български университет включва над 300 илюстрации, а премиерата бе съпътствана от изложба с повече от 50 оригинални рисунки, включени в сборника.