Назад

Анри Кулев получава "Наградата на София"

30.01.2020 г., стр. 13

„ София филм фест " ще посвети ден от програмата си на именития творец

Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното на церемонията по откриването на 24-тия "София филм фест" на 12 март в зала 1 на НДК, научи ДУМА" от Светлана Дамянова.

Той е художник, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални и документални филми или казано с една дума - Артист. Талантът на Анри Кулев принадлежи на българската култура между два века. Роден е в Шумен през 1949 г. С оригинален почерк в класическата акварелна техника, създава стотици рисунки: илюстрации, карикатури, комикси, анимационни книги. Творбите му имат силен социален заряд, често ирония и деликатно чувство за хумор. Част от тях излизат в различни периодични издания.

Анимационните филми, които Анри Кулев създава, са носители на международни награди. Сценографията му съпътства най-добрите спектакли на театралния режисьор Димитър Гочев в Германия. От 1993 г. Анри Кулев е професор по анимационна режисура и основател на катедрата по анимация в НБУ. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна. Член е на журито на много международни фестивали. Прави самостоятелни изложби -графика, анимационни ескизи и живопис, у нас и по света.

Анри Кулев отбеляза през 2019 г. своя 70-годишен юбилей. Увенча го с първа книга - албум с еротични рисунки "Ориент Sexpress" и премиерата на игралния филм "Имало една война". Двуезичното издание на НБУ включва над 300 илюстрации, а премиерата бе съпътствана от изложба с над 50 оригинални рисунки, включени в сборника.

24-тият "София филм фест" ще посвети ден от програмата си на творчеството на Анри Кулев. На 13 март в Дома на киното ще бъдат представени откъси от някои от най-важните филми на режисьора. След това в традиционната рубрика "София град на киното - интервю с автограф" ще се състои публичен разговор с Анри Кулев, ще бъде открита изложба с избрани страници от оригиналния сториборд на най-новия му филм "Имало една война", а той ще може да се гледа същия ден от 16 ч. "Имало една война" е по сценарий на Влади Киров и разказва за Сръбско-българската война от 1885 г.