Назад

Алтернатива за предвижване в столицата за по-чист въздух

03.07.2020 г., с. 3

 

Алтернатива за предвижване в столицата за по-чист въздух

Зелено околовръстно по релсите на Фердинанд

Първият етап ще свърже Борисовата градина и “Слатина”

Царят издал указ за линиите в началото на XX в.

 

Зелен коридор за пешеходци и колоездачи ще свърже Борисовата градина със столичния квартал “Слатина”. Той ще се вие по трасето на старите жп линии между гара “Пионер” и Висшето училище по транспорт “Тодор Каблешков” и трябва да се превърне в алтернатива за предвижване в столицата, така че да се намали замърсяването на въздуха.

Това е първата част от проекта “Зеленият ринг” на София, чийто Подробен устройствен план (ПУП) бе представен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Здравко Здравков. Целта е трасето да свърже всички квартали и паркове на столицата.

“Зеленият ринг” ще използва част от изоставените трасета на градската околовръстна железница, указ за която цар Фердинанд издава още в началото на XX век, и която влиза в експлоатация около 1940 г.

“Заложили сме изграждане на линеен парк, по цялото протежение да има велоалея, както и пешеходни пътеки”, обясни Фандъкова за първата част от проекта. В него общо 10 000 кв. м е площта на велоалеята с обща дължина малко над 3 км. Зелените площи за обществено ползване ще бъдат над 30 000 кв. м.

Фандъкова припомни, че главният архитект е получил задачата да предложи решение, така че да може да се използва цялото трасе на бившата жп линия. По думите е съсобственик на тези терени с Министерството на транспорта, от което Столичната община иска да получи трасето от “Слатина” до гара “Пионер”.

“Условието да получим в собственост 60 дка от това трасе беше да имаме Подробен устройствен план, който да бъде приет. Главният архитект Здравков и неговият екип подготвиха проект на ПУП за трасе с малко над 3 км дължина с площ от малко над 60 дка. Около 3 дка остават за собственика, който ще има грижата да ги стопанисва на базата на приетото решение”, разясни столичният кмет.

Предстои да се обяви процедура за изработка на идеен проект, който да включи и осветление, джобове за сядане и др. Освен това в терените, в които НКЖИ ще си запазва собствеността, се предвижда да има обекти за обществено обслужване като кафенета и малки магазинчета. Намеренията на общината са да приключи всички процедури до края на годината, за да може през 2021 г. да стартира изграждането на първата част от ринга.

Предвижда се проектът за ПУП да влезе в комисиите на СОС до две седмици, а преди ден Фандъкова обяви, че Столичната община ще търси финансиране чрез заем за ключови обекти, които облекчават трафика и са в посока развитие зелен град, сред които е “Зеленият ринг”.