Назад

Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация-София": "Постигнахме 12,5% по-ниска цена на газа още при първите сделки на борсата"

12.02.2020 г., стр. 11

"От другата седмица ще започнем да купуваме там 10% от нужните ни количества  „Топлофикация-София" ползва между 36 и 40% от всичкия газ в България, появата ни предизвика раздвижване на пазара"

МАРИЯНА БОЙКОВА

- Преди три дни „Топлофикация - София" се регистрира на борсата „Газов хъб Балкан". Направихте ли вече сделки?

- На 6 февруари получихме одобрение от Столичния общински съвет да търгуваме освен на електрическата и на газовата борса, за което им благодарим. Благодарни сме на кмета Йорданка Фандъкова и на министър Теменужка Петкова за енергията, която вложиха, за да се случи това. На 7 февруари имахме регистрация, а на 10 февруари започнахме да търгуваме активно.

- Защо излизате на газовата борса?

- Единственият правилен индикатор за реалната цена на всяка една стока е пазарът. Борсата е мястото, където може да се постигне истинската цена на газа. При първите ни две сделки - на 10 и 11 февруари, постигнахме цена, с 12,5% по-ниска от тази на „Булгаргаз", откъдето купуваме газа през този регулаторен период. Дори с обявената прогноза за намаление с 2,52% цената от 1 април, днешната ни сделка е с 10% под нея.

- Искате да купувате доста сериозни количества от борсата.

- Имаме ясна и точна програма и неслучайно започнахме с количества, които са малко - 1000 мегаватчаса, за да направим пазарен тест. И той ни дава добри резултати. До края на тази седмица всеки ден ще търгуваме по 1000 мегаватчаса през платформата „ден напред". От другата седмица ще започнем да търгуваме седмични количества, приблизително равняващи се на 10% от консумацията ни. Желанието ни е да купим около 100 000 мегаватчаса от нужния ни природен газ за март.

- Започвате с тестването на платформата „ден напред", а след това минавате към другите продукти на газовата борса?

- Точно така - седмичен, месечен. В зависимост от развитието и изтичането на договорите, желанието ни е през 2021 г. поне 50% от нужния ни газ да е купен от пазара - 2021 г. се очертава да е интересна за газовия пазар?

- Според мен още сега е много интересно. Още от понеделник, когато топлофикацията се яви на пазара, това предизвика огромен интерес, получи се вълна, която надмина очакванията ни. Имаше колебания, много от участниците не са очаквали да изпълним обещанието си да излезем на газовия пазар.

- Означава ли това, че действително започват сериозни движения?

- Много реален и динамичен пазар, със заявки и сериозни ангажименти. А столичната топлофикация е най-големият ползвател на природен газ у нас. Нормално е появата ни на пазара да предизвика раздвижване. През 2019 г. разходът на дружеството за газ е 370 млн. лв. Разбирате, че 12% разлика, която вземаме от второто ни явяване на борсата, на годишна база прави 50 млн. лв. Това е само начало, нека видим в следващите дни колко по-ниска цена може да поеме пазарът.

- До средата на годината какви количества бихте купили от борсата? Питам ви в контекста на определяне на цената на топлинната енергия от КЕВР от 1 юли.

- Най-вероятно между 200 000 и 250 000 мегаватчаса, но много зависи от температурите и какви ще са потребностите. Как това ще се отрази и каква ще бъде реакцията на КЕВР, не мога да кажа. За нас е важно стабилизирането на дружеството.

Знаете, че в момента услугата, която предлагаме на столичани, е на цена, която е социално поносима и бихме желали да остане такава. Но на дружеството му трябват приходи, за да може това да го стабилизира

- Как КЕВР би изчислила цената на топлинната енергия, щом купувате и от пазара, а не само по регулирани цени?

Би трябвало да включи тези количества като елемент от разходите. По-скоро ще направи микс от двата вида цени на газа.

- И тогава ще се получи намаление на цената на топлинната енергия.

- Прекалено е рано да кажем отсега, защото освен цената на газа влизат и други фактори, примерно инвестиции, разходи за емисии, на които цените растат. Но едно нещо е много важно - имаме пазарен индикатор за реалната цена на газа.

- Кога прогнозирате вие, че ще се либерализира пазарът на природен газ и КЕВР няма да определя цените?

- Струва ми се, че регулаторната цена на газа в близките години ще остане, но ще е съобразена с пазарната.

- „Булгаргаз" съобщи, че води преговори с „Газпром експорт" за намаляване на цената на руския газ, която ще отрази след подписване на споразумение. Очаквате ли още по-сериозно намаление от тези 2,52%?

- Това би било чудесно, още повече, аз чувам, че тези преговори са и за ретроактивен период - от октомври миналата година. Това ще се отрази на текущото ни задължение към „Булгаргаз", такова облекчение в цената е добро за нас. Не трябва да забравяме, че върху тези пари сме платили 10% лихва. Би трябвало да очакваме още по-голямо подобрение.

- Всички тези неща ли са предпоставка да кажете, че до средата на годината ще погасите текущите си дългове към „Булгаргаз", които са 200 млн. лв.?

- Тези 200 млн. лв., които са текущи задължения към днешна дата, включват 63 млн. лв. фактури, издадени във вторник. В изминалите месеци абсолютно коректно си плащаме задълженията към газовата компания и към БЕХ. Миналия месец сме превели 55 млн. лв. към „Булгаргаз", което е погасяване на фактурите за декември. Имаме план да изчистим задълженията си към газовия ни доставчик до средата на годината. Това включва подобрената от тях цена, както и други елементи. Надявам се да посрещнем следващия отоплителен сезон в много по-добра конди-ция и да бъдем много по-активен играч и на пазара на газ, и на този на електроенергия.

- Свободният пазар като че ви се отразява благотворно?

- Винаги съм харесвал пазара като най-важен индикатор, там наистина се намира точната цена. Отново искам да благодаря на колегите от „Газов хъб Балкан", на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на г-жа Фандъкова, на Столичния общински съвет, които ни дадоха възможност в кратък срок да извършим много действия, подкрепиха ни. Въпреки политическите различия в общинския съвет те единодушно ни отвориха вратата да излезем на свободния газов пазар.

- Вие кой поред регистриран участник сте на газовия пазар?

- Ако не ме лъже паметта, мисля, че участниците са 24 компании, ние сме може би 22-и. Но сме най-големият и най-интересният. Ние представляваме между 36 и 40% от пазара на газ в България. Нормално е при появата ни да се получават различни реакции. Засега те са позитивни.

- Как минава зимата, какво е потреблението и плащането на сметките?

- Зимата е топла, потреблението е малко по-ниско. Това е един от елементите, който ни възпира да участваме със заявки за по-големи количества на газовия пазар. Издължаването на сметките е в диапазона 96-97% събираемостта е много добра.

Около 70% от хората плащат в рамките на 45 дни.

- Какъв е приоритетът ви в инвестиционната програма за тази година?

- Ще продължим подмяната на топлопреносната мрежа, вероятно между 25 и 30 км, за които вече имаме издадени строителни разрешителни, търговете са приключили.

-А с инсталациите за едновременно производство на топлинна и електроенергия докъде се стигна?

- Това е по-дългосрочна програма. Работим с намерението до края на март да имаме одобрението и договор с ЕБВР като консултант за тръжните процедури, за да се направи избор на независим мениджър, който е склонен да направи инвестициите, както и избор на доставчик на оборудване. Бихме искали до края на 2023 г. когенерациите на всичките ни четири площадки да работят и да носят допълнителни приходи.

 

Инж. Александър Александров е изпълнителен директор на „Топлофикация - София" от 22 ноември 2019 г. Има магистърска степен по „Топлоенергетика" от Техническия университет - София, квалификации от „Оксфорд Принстън" и програмата за обучение на висши мениджъри на Change International, Германия. Има над 20-годишен опит в чуждестранни компании, където е бил на висши мениджърски позиции. Работил е за „Юниливър България", заемал е управленски позиции в „Ериксон Телеком България" и Българо-американския инвестиционен фонд. Работил е 15 години в „Ойлтанкинг България", включително и като изпълнителен директор.

През последните години е бил изпълнителен директор на „Стомана индъстри" АД.