Назад

Ако караш стара трошка искат такса, за да влезеш в центъра


02.02.2021 г., с. 14

 

Ако караш стара трошка

Искат такса, за да влезеш в центъра

До 500 дева глоба за нарушителите

 

Такса за влизане в центъра на града ще могат да въвеждат кметовете на общини за собственици на стари и замърсяващи автомобили.

Това е записано в проект за изменение на Закона за чистотата на въздуха, който бе публикуван на страницата на парламента вчера. В него се дава възможност местните власти да обособяват т.нар. зони с ниски емисии в населените места. В тях ще се забранява или ограничава влизането на коли, които изпускат голямо количество вредни газове.

Период

Ограниченията може да не бъдат целогодишни, а поради значително по-високите концентрации на замърсители на атмосферния въздух през зимните месеци, забраната за движение на автомобили с определена екологична група може да важи за определени периоди, например от 1 октомври до 31 март, посочват в мотивите си вносителите от парламентарната група на ГЕРБ. Измененията предвиждат, освен със забрана, влизането на замърсяващи автомобили в ниско-емисионните зони да се ограничава и с въвеждане на определена такса, която трябва да се плати. Заложени са и глоби за нарушителите в размер от 50 до 500 лева. Имуществената санкция пък е от 200 до 1000 лева.

Стикери

Законовите промени за обособяване на зони с ниски емисии са по инициатива на Столичната община, но могат да се прилагат в цялата страна по решение на местните общински съвети. За да се реализират, се предвижда автомобилите да бъдат разделени на четири категории, в зависимост от това колко замърсява!. Те ще са различни от сегашните евро стандарти и ще се удостоверяват със специален стикер, който се дава при минаването на годишен технически преглед. В най-високата четвърта категория влизат електромобилите, колите на водород и тези със стандарти Евро 5 и Евро 6. Най-ниската пък е за старите коли над 25 години.

В София вече са обособени два ринга около центъра, в които има готовност при нужда да се въведе нискоемисионна зона. Контролът на влизащите коли ще се осъществява с видеонаблюдение.