Назад

Адресът на детето става водещ за градина за 4-годишните, при по-малките – на родител


18.12.2020 г., с. 7

 

Адресът на детето става водещ за градина за 4-годишните, при по-малките - на родител

 

Адрес на детето става водещ критерий при кандидатстване за прием в детска градина или подготвителна в София от 2021 г. Това ще важи за децата над 4 години, а за прием в ясла или 1 -а градинска група водещ ще е адресът на един от родителите.

Това предвижда приета вчера от СОС нова наредба за приема в общинските ясли и градини.

Постоянен адрес на един от родителите или настойниците в София през последните над 3 г. ще носи 4 точки при кандидатстване. Ако адресът е от последните от 1 до 3 г., точките ще са 3, а ако е само от година - 2.

Настоящ адрес над 3 г. в София ще дава 3 т., през последните от 1 до 3 г. - 2 т., а в последната 1 г. -1 т. Същите точки ще носят постоянен и настоящ адрес на детето при кандидатстване за 2-а, 3-а и подготвителна група.

Местенето в различни квартали на столицата не се счита за промяна на адресната регистрация.

Новите правила трябва да дадат предимство за прием на децата, чиито родители живеят по-дълго в София. Освен това новата наредба уеднаквява правилата за прием в ясла и градина и с тези за първи клас. 2 т. ще е бонусът, когато постоянният или настоящ адрес на родителя или детето е в същия район, в който е желаната градина. Две точки ще се получават, ако един от родителите работи или е в майчинство, както и за родител редовен студент. По 1 точка ще се дава за близнаци, деца с разлика до 2 г., или за брат или сестра в същите ясла, градина или училище.

Бонус ще се дава за посоченото като първо, второ и трето желание детско заведение - съответно по 3, 2 и 1 т.