Назад

91% от автобусите на градския транспорт са нископодови, 82% – с климатик

17.09.2020 г., с. IX

 

91% от автобусите на градския транспорт са нископодови, 82% – с климатик

 

∙           Всички нови возила имат безплатен Wi-Fi и места за зареждане на телефони

∙           52 електробуса ще возят пътници от кварталите до метрото

91% от автобусите на градския транспорт в София са нископодови, а 82% имат климатик.

Автобусният парк на общинския превозвач „Столичен автотранспорт“ ЕАД разполага с 621 автобуса, от които 479 всеки ден обслужват линиите на градския транспорт.

„Вече пета поредна година автобусният ни парк се обновява с много бързи темпове. Основен приоритет в дейността на „Столичен автотранспорт“ ЕАД е модернизиран, ефективен и екологичен градски транспорт. Модернизацията започна през 2014 г. със закупуването на 126 съчленени газови автобуса, които са нископодови и климатизирани. През 2016 г. бяха доставени още 110 единични автобуса, които отговарят на най-високия в момента екологичен стандарт Euro 6. През 2019 г. пуснахме в експлоатация 20 електробуса, 82 единични автобуса на природен газ и 60 съчленени. Всички превозни средства са нископодови и с климатик. Така в момента средната възраст на автобусите е под 7 г. За по-голямо удобство на пътниците във всички нови автобуси има Wi-Fi и места за зареждане на телефони“, подчерта изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт“ ЕАД Слав Монов.

Освен големите градски автобуси дружеството достави и други 10, които обслужват линиите към планината Витоша.

А тази година бяха купени още 5 автобуса, подходящи за планинските условия.

В момента пък тече процедура за доставка на 52 електробуса и зарядни станции за тях, като за покупката им е осигурено 30 млн. лв. европейско финансиране. Новите возила ще бъдат доставени като мярка за подобряване качеството на въздуха в София.

30 от новите електробуси ще се използват за организиране на довеждащ транспорт по квартални улици в „Горна баня“, „Овча купел“, „Витоша“ и „Люлин“. Останалите 22 електробуса, които са 8-9-метрови, ще се пуснат по по-слабо натоварени линии на градския транспорт.

„С всички предприети действия за обновяване на автобусния парк „Столичен автотранспорт“ ЕАД се включва активно в кампанията на Столичната община за по-чист въздух в София и за насърчаване на екологичното придвижване в градска среда. Основната ни цел е да осигурим по-голяма достъпност и мобилност чрез по-добра услуга, която предоставяме на софиянци с екологичен, по-ефективен, надежден и бърз автобусен транспорт“, заяви Монов.

Общинският превозвач полага и сериозни усилия да осигури безопасно пътуване по време на пандемията. За спокойствието на пътниците всички автобуси се дезинфекцират по 2 пъти на ден. А направените над 600 PCR теста на автобусни водачи показаха, че заболеваемостта сред тях е сведена до минимум и е под 1 %.

 

 

 

Снимка на две колони – В новите превозни средства има климатик, Wi-Fi и места за зареждане на телефони за удобство на пътниците.