Назад

Министърът на културата твърди: 84,5 млн. евро изчезнали при ремонта на Ларгото, искали да приватизират НДК


09.06.2021 г., с. 17

 

Министърът на културата твърди:

84,5 млн. изчезнали при ремонта на Ларгото, искали да приватизират НДК

Предшественикът му Боил Банов: Това са фалшиви новини

 

ИРИНА ГИГОВА

4,5 милиона евро са изчезнали при реставрацията на Ларгото, съобщи служебният министър на културата проф. Владислав Минеков на пресконференция вчера.

Становище на ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите), в което се изнасят тези цифри, препоръчвало да се търси отговорност от трима министри и един кмет, чиито имена Минеков не разкри поради конфиденциалния характер на информацията.

Ремонтът на Ларгото започна при Вежди Рашидов и завърши при Боил Банов.

Министър Минеков изтъкна, че ще сезира и българската, и европейската прокуратура за липсите.

Тези две институции ще бъдат информирани и за вероятното неправомерно изразходване на евросредства при създаването на т. нар. български Лувър - „Квадрат 500„, където става дума поне за 1 милион евро.

Проф. Минеков каза, че са констатирани загуби по отношение на използването на евросредства, а в същото време трудът на работещите в културните институции е подложен на нищета.

Относно предложенията за промени в Закона за културното наследство, направени при предишното правителство, Минеков обясни, че според тях идентификацията на частна колекция може да се извърши и от частен музей, като може самият собственик на колекцията да си учреди такъв. Така Народното събрание е одобрило „престъпната колекция на Божков,, и е позволило тя ,да се разхожда по света,,, като е била легитимирана и с показа й в НИМ.

В Националния дворец на културата в периода 2017 - 1 януари 2021 г. са натрупани 86,5 милиона лева загуби, посочи още проф. Минеков и изрази предположение дали тук не става дума за опит за приватизация.

Тази сума възлиза на половината от цялата субсидия за българската култура, изтъкна той. ,Да няма да разреша приватизация на НДК,,, каза Минеков.

В официалната позиция на Съвета на директорите на НДК се казва, че в 2017 г. настоящото ръководство в кризисен за дружеството момент е поело управлението с празна каса. „От средата на 2017 г. до този момент всяка година методично е намалявана загубата, увеличавани са приходите, като едновременно с това са оптимизирани разходите за издръжка...„Невъзможно е НДК да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация,,, се казва още в позицията.

На нападките отговори бившият културен министър Боил Банов във Фейсбук.

„Очаквах фалшивите новини за Министерство на културата да потекат и резултатът не закъсня. Що се отнася до приватизацията на НДК и други глупости, които чух, изобщо не мисля да коментирам. Все пак, може би, не е лошо някой да обясни на професора що е амортизация и разликата между счетоводна загуба и финансова такава,,, написа Банов.

Бившият министър Вежди Рашидов не бе открит за коментар.