Назад

650 лв. на дете извън забавачката


28.05.2021 г., с. 4

 

Боршош предлага.

650 лв. на дете извън забавачката

 

650 лв. за родители, чиито деца нямат място в общинска детска градина или ясла, предлага зам.-кметът по образованието в Столична община Мирослав Боршош.

„Наредбата, която казва кой ги получава, е много тежка. Първата ни работа е тези пари наистина да стигнат до родителите", каза Мирослав Боршош, зам.-кмет по образование и култура, пред 6ТВ. Затова общината ще предложи пакет от промени. С тях, ако е прието в най-отдалечения до адреса му район и няма да бъде записано там, отново ще може да получи компенсацията.

За промяната на правилата предстоял разговор с политическите сили. В късния следобед вчера от МОН отговориха с остра критика. „Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години“, заяви министърът на образованието проф. Николай Денков. Той обясни, че месечната компенсация от 291 лв., определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, е изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година Бюджетът за 2021 г. не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи, каза още министърът.