Назад

60% от училищата в София се нуждаят от нови тоалетни, дават до 50 000 лв. за ремонт


13.04.2021 г., с. 6

 

60% от училищата в София се нуждаят от нови тоалетни, дават до 50 000 лв. за ремонт

Тръгва гражданският проект по идея на две майки за модерни санитарни възли

 Общината го подкрепя с 1,5 млн. лева

 

Даринка Илиева

60% от училищата в София се нуждаят от обновяване на тоалетните. Амбициозната задача да ги направят модерни са си поставили две майки, а общината подкрепя инициативата им с 1,5 млн. лв.

Майките са Ивелина Иванова и Деница Шилигарска. През 2020 г. проектът им „София избира децата“, който предвиждаше да се ремонтират училищните тоалетни, спечели вота на софиянци в пилотното издание на общинската програма „София избира“. Тя стартира по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова.

Граждани и организации подадоха свои идеи за подобряване на градската среда, а след това отново самите софиянци - чрез гласуване, избраха кои от тях да се реализират. Общината отпусна гражданския бюджет.

„През 2020 г. по програмата „София избира“ получихме над 80 проектни предложения, като за 39 от тях софиянци гласуваха в продължение на 1 месец. Шест от проектите получиха по над 1000 гласа и се откроиха.

В кампанията участваха 25 000 софиянци, които дадоха своя глас за проект, който им е фаворит. Това е голям успех за първото издание на програмата за граждански бюджет, което показва, че тя трябва да продължи и да се надгражда“, обясни зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

Така от 12 април до 2 май директорите на общински училища, в които учат деца от предучилищна възраст до 7-и клас, могат да кандидатстват за модернизиране на тоалетните. Критериите за оценка на проектите и формулярът за кандидатстване е качен на сайта на общината и този на Регионалното управление на образованието, директорите ще получат информация и по имейл.

Предложенията им ще бъдат оценявани по 3 критерия: състояние на училищните тоалетни и брой ползватели; поддръжка и почистване; политики по опазване.

По-малките училища - с до 300 деца, ще могат да получат до 25 000 лв. финансиране, а тези с над 300 деца - до 50 000 лв.

„Комисия ще оцени кандидатурите и на 17 май ще обявим училищата, които ще получат финансиране. След това в продължение на една седмица ще има уъркшопове, в които ще се включат архитекти с опит в социалната архитектура, за да помогнат в изготвянето на конкретните проекти. Ремонтите ще стартират през лятната ваканция и ще приключат до 15 септември“, обясни зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов.

Все още не можем да кажем колко училищни тоалетни ще успеем да обновим с отпуснатия бюджет от 1,5 млн. лв. Най-вероятно тази година няма да успеем с всички, но се надяваме, че проектът ще продължи и догодина, казаха за „24 часа“ инициаторките.

Деница Шилигарска разказва, че идеята дошла след лично преживяване.

През 2019 г. тя отишла със съпруга си и двете им деца да гласуват в кварталното училище. Децата поискали да отидат до тоалетна. Но щом видели училищната, обявили, че ще изчакат да се приберат вкъщи.

В проекта двете майки предвиждат да ангажират децата, които ще са ползватели на новите тоалетни. Те могат да участват с мнение при избора на цветове и различни елементи. Така децата ще бъдат въвлечени в инициативата и ще пазят новите придобивки. Това е и един от критериите за оценка на предложенията.

И двете са категорични, че целта не е просто едни плочки да се сменят с други, а да се въведат добри архитектурни решения в училищата и да се създаде модел на дългосрочна колаборация между тях и различни специалисти за създаване на модерна образователна среда.