Назад

13 000 родени инвитро у нас


15.03.2021 г., с. 3

 

50 ОБЩИНИ ИМАТ ПРОГРАМИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА

13 000 родени инвитро у нас

Стартира кампания за подкрепа на двойките в спортни обекти

 

„Имаме родени над 3000 български деца с нашата помощ, а от Държавния фонд „Инвитро“ вече са над 10 хиляди български деца“, съобщи Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“, която е създадена преди 14 години пред БНР. Самата тя е чакала да роди дете 11 години, а сега се радва на 4-годишния си син Ради.

50 общини изпълняват Програма за подпомагане на двойки за инвитро процедури, допълни тя: „Предстои ни кампания, която е покана към общините, които нямат такава програма, да я създадат. А към тези, в които съществува, имаме предложение да бъде включено за ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА И НА ДОНОРСКОТО ИНВИТРО.

От 8 март ръководството на верига спортни обекти, 8 от които са в София и един в Пловдив, стартира кампания в помощ на двойки, които не могат да имат деца. Събират се средства, като амбициите са да бъдат ОСИГУРЕНИ ПАРИ ПОНЕ НА ДВЕ СЕМЕЙСТВА за инвитро процедури.

Между 7 и 15 хиляди лева струва една инвитро процедура, като невинаги резултатът е успешен. „Искаме да се включим в такива благотворителни кампании, защото в днешно време знаем, че всеки има нужда да помага, да направи нещо добро. В крайна сметка доброто е най-важното на този свят и в бъдеще ще се включваме в такива благотворителни кампании“, каза Вили Томова, представител на спортните обекти и организатор на кампанията.

В София Столичната община създава програма за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро ПРОЦЕДУРИ С ДОНОРСКИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ ОЩЕ ОТ 2015 Г.

Програмата стартира по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и по нея ежегодно се подпомагат жени с репродуктивни проблеми.

Дейностите се изпълняват съвместно с организациите „Майки за донорство“ и „Искам бебе“.

Децата, родени в резултат на тази инициатива, са 24, а още няколко двойки са на път да станат родители благодарение на донорската програма. Момчетата са 16, а момиченцата вече са 8. И в двете групи има по една двойка близнаци. Досега Столичната община е финансирала инвитро процедурите в размер на общо 114 926 лв. Всяка година в бюджета на София се предвиждат по 70 000 лв. за финансиране на част от необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки.