Назад

5% отстъпка за данък сгради и налога за колите в София до 5 май

29.04.2021 г., с.8

 

5% отстъпка за данък сгради и налога за колите в София до 5 май

 

До 5 май е срокът, в който софиянци могат да ползват 5% отстъпка за данък сгради и налога върху автомобилите, но при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж. Това напомнят от Столичната община.

Крайният срок за внасяне на първата вноска за такса смет също е 5 май. Ако той не бъде спазен, се начисляват лихви за закъснение,уточняват от общината.

Срокът за 5% отстъпка за местните данъци, както и за първата вноска на такса смет по принцип е 30 април, но тази година той е удължен с 5 дни заради Великден, обясниха от дирекция „Общински приходи“.

Оттам напомнят на собствениците, които плащат местните си данъци и такси на части, крайните срокове, без да се трупат лихви. За данък сгради и налога върху автомобилите срокът за първата вноска е 30 юни, а за втората - 1 ноември. Такса смет може да се плати на четири вноски: до 5 май, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември.

Най-удобният начин за плащане на местните данъци и такси е през електронния портал на общината: https://szp.sofia.bg. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има, добавят от общината.