Назад

4000 се подписаха срещу спирането на ВиК проекти на София


06.07.2021 г., с. 4

 

4000 се подписаха срещу спирането на ВиК проекти на София

 

Подписка, подкрепена от близо 4000 жители на районите „Кремиковци“, „Връбница“ и „Панчарево“ срещу спирането на ВиК, проектите на столицата внесоха вчера в МС районни кметове, кметове на кметства, общински съветници и граждани.

Става дума за 4 проекта за изграждане на канализация, които са изключени от Плана за възстановяване и устойчивост. За това съобщи преди месец кметът Йорданка Фандъкова. На спешна среща с регионалния министър Виолета Комитова тогава Фандъкова получи уверение, че проектите ще бъдат върнати в плана. Те са за изграждане на ВиК в агломерациите „Панчарево -Кокаляне“, „Кремиковци - Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“.

„Проектите засягат 27 хил. души. Изваждането им от плана е тенденциозно - няма спрени проекти на други общини. Каква вина носят тези 27 000 софиянци? Проектите са съгласувани предварително с Еврокомисията и отговарят на всички изисквания. Общината ще осигури 42 млн. лв. собствено финансиране. Настояваме проектите да бъдат върнати в плана“, каза пред „24 часа“ кметът на район „Връбница“ Младен Младенов.

Проектите са за над 200 млн. лв. Според Младенов е сменен критерият, на който трябва да отговарят, за да се получи финансиране - вместо брой жители водещ станал броят на пречиствателните станции, които ще се изградят. Той подчерта, че София кандидатства за 4% от общата сума за плана и няма как да вземе парите за победните региони у нас. Младенов напомни, че софиянци произвеждат 40% от БВП на страната и не е редно да бъдат лишавани от европейската солидарност. (24 часа)