Назад

3000 евро/кв.м за дом до Докторския паметник

14.05.2019 г., стр. 20

ПОТЕНЦИАЛ ИМАТ НОВИТЕ КВАРТАЛИ

„Изгрев" вече догонва „Лозенец"

Въпреки появата на нови привлекателни за купувачите локации, утвърдените райони като Центъра на София, квартал "Лозенец" и Докторски паметник остават водещи по брой сделки, показват данните на компания за луксозни имоти.

Докато в централната част на столицата и по-специално в района около Докторски паметник предлагането традиционно е движено от апартаменти в стари аристократични кооперации, в квартал "Лозенец" стимул през миналата година беше появата на нови жилищни проекти. В резултат на това през 2018 г. там беше регистрирано леко покачване на цените и почти двоен ръст на продажбите в луксозния сегмент.

В същото време поскъпването на имотите доведе до отлив на купувачи в района на Докторски паметник, независимо че предлагането там се покачи през миналата година. По-високите ценови нива по-рядко срещаха очакванията на купувачите и това доведе до намален брой сделки. Статистиката на компанията показва, че през 2018 г. цените на жилища в района все по-често са били в диапазона 2800-3000 евро/кв.м, а при единични сделки дори са надхвърлили тази граница. В същото време година по-рано най-скъпите продажби в тази част на София са се случвали в диапазона 2300-2450 евро/кв.м.

Според Светослава Георгиева, оперативен директор на компанията, „Изгрев" също е сред кварталите, заслужаващи внимание през последните месеци. „Появата на висок клас проекти по ул. „Тинтява" доведе до покачване на продажните цени до средно 1600 евро/кв.м и така „Изгрев" вече догонва „Лозенец". Новото строителство промени облика на района и го постави в горния ценови сегмент", обобщи тя.

Потенциал имат и новите квартали, като „Витоша" и „Кръстова вада", особено в частта около метростанция „Витоша" и Парадайз Център.

Центърът на София, „Лозенец", „Изток" и зоната около Докторски паметник са регистрирали и висока наемна активност през 2018 г. В тези райони е съсредоточено търсенето на апартаменти под наем, докато в сегмента на луксозните къщи водещи остават кварталите по Витошката яка - „Бояна", „Симеоново" и „Драгалевци".