Назад

300 сигнала към Спешна помощ само за 12 часа в София, вече летят и полицейските линейки


04.11.2020 г., с. 5

 

300 сигнала към Спешна помощ само за 12 часа в София, вече летят и полицейските линейки

140 от обажданията били за COVID, пациенти обаче не искали да ги преглеждат парамедици с бусовете на МВР, настоявали да пращат друг екип

 

2часа - толкова бяха необходими паркингът пред столичната Спешна помощ в понеделник да се изпразни напълно и всички екипи на дневна смяна, включително и тези в 10-те допълнителни бусове линейки, които МВР даде на ЦСМП вчера, да бъдат повикани от нуждаещи се пациенти.

Това разказа пред „24 часа"говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. Така в ранния следобед вчера

около 30 екипа са били по адреси

За 12-часовата нощна смяна в понеделник пък са подадени 300 сигнала, от които 140 са били за COVID.

Екип на „24 часа" видя в действие линейките на МВР във вторник. С тях се превозваха пациенти със съмнения за коронавирус, които се караха и към координационния център.

Голяма част от пациентите в леко състояние, на чиито сигнали са се отзовали тези екипи обаче, са били резервирани и са отказали да се качат в линейките бусове, разказа Катя Сунгарска.

„В понеделник имахме повиквания, на които отидоха тези полицейски бусове с парамедици, но хората си искаха лекар да ги прегледа на място. Не искаха да тръгнат с тях до координационния център", разказа тя пред Нова телевизия и обясни, че хората трябва да се доверяват на преценката на диспечера, който е приел обаждането им и според симптомите е преценил какъв екип да изпрати.

979 бяха новозаразените в София във вторник. Хоспитализираните са 694 - с 42-ма повече от понеделник. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче успокои, че места в общинските болници все още има.

Очаква се днес по линия на големия инвестиционен проект столичната Спешна помощ да получи още 17 напълно оборудвани линейки. Екипите в тях отново ще се състоят от шофьор и парамедик и те ще бъдат насочвани основно при сигнали за пациенти с коронавирус. (24 часа)