Назад

280 лв. глоба за столичен общинар, пропуснал сесия

10.07.2020 г., с. 8

 

280 лв. глоба за столичен общинар, пропуснал сесия

 

Даринка Илиева

Близо 280 лв. глоба ще се налага за всяко неоснователно отсъствие на общински съветник от сесия на СОС, а за неприсъствие на заседание на комисия санкцията ще е почти 140 лв. Това предвижда новият правилник за работата на СОС, който общинарите приеха вчера след 4-часови дебати.

Глоби имаше и досега, но с новите правила те стават двойни. Досега за неоснователно отсъствие от комисия се удържаше 5% от месечното възнаграждение на общински съветник, което е 1392 лв., а за сесия - 10%. С промените те ще се удържат съответно 10% и 20%.

Новите правила за работа на СОС, по които се работи от края на 2019 г., предизвикаха спор между опозиция и управляващи. Първо, близо час те обсъждаха дали правилникът, който бе първа точка в дневния ред, да се разгледа, или да се разисква на отделна сесия.

Новите правила въвеждат контрол над работата на районните кметове. Като кмета на София те също ще отговарят на питания на съветници. Въвежда се максимален брой питания на сесия - до 10.

„На сайта на СОС ще се публикуват предварително докладите и проектите за решения, за да може всеки да се запознае с тях. Там ще се вижда и поименното гласуване на общинските съветници за всяко решение. Всички заседания ще се излъчват онлайн“, обясни Силвия Христова от ГЕРБ, която беше начело на групата, разработила правилата.

Всеки общински съветник, включително и тези без група, ще може да се избира за зам.-председател на СОС. Такова желание изрази още в началото на мандата независимият Борис Бонев от „Спаси София“.

Дава се и възможност гражданите да присъстват на сесиите на СОС, когато тяхно предложение е в дневния ред.