Назад

280 лева глоба за бягство от заседание на СОС

10.07.2020 г., с. 6

 

280 лева глоба за бягство от заседание на СОС

 

Близо 280 глоба ще отнася всеки съветник, отсъствал без основателна причина от заседание на Столичния общински съвет (СОС). Това предвижда новият правилник за работа на СОС, гласуван в четвъртък.

До момента общинарите също отнасяха глоби, но с промените те ще са двойни. За неоснователно отсъствие в комисия се удържаше 5% от месечното възнаграждение на общинския съветник, а от сесия - 10%.

С промените в правилника санкциите стават 10% за отсъствие без причина от заседание на комисия и 20% - от сесия. В момента заплатата на общински съветник в столицата е почти 1400 лв.

От групата на ГЕРБ-СДС се заеха с писането на новия правилник още миналата годината, като обявиха, че искат повече прозрачност за работата на СОС и яснота в процедурите. Освен питания към градоначалника Йорданка Фандъкова, такива ще може да се отправят и към районните кметове. До 2.2.2022 г. всички документи в администрацията пък ще трябва да са в машинночетим формат.

Други промени са публикуването на докладите с проектите за решения на електронната страница на общинския съвет, излъчване на откритите заседания на комисиите в социалните мрежи и запазването им в архив. Ще се публикуват и протоколите от заседанията на комисиите и ще се отразява поименното гласуване на членовете им по всеки въпрос.