Назад

Циганско лято до 10 ноември, седмица по-кьсно - сняг

03.11.2020 г., с. 8

260 МАШИНИ ЧИСТЯТ СОФИЯ, 55 РИНАТ В ПЛОВДИВ

ВСЕКИ ТРЕТИ СНЕГОРИН С РЕЗЕРВЕН ШОФЬОР

Циганско лято до 10 ноември, седмица по-кьсно - сняг

Резервен шофьор трябва да бъде осигурен за минимум една трета от снегорините, които ще чистят София тази зима.

Той трябва да може във всеки момент да бъде привикан и да подкара машината, ако титулярният водач се е заразил с коронавирус. Такова изискване е поставила кметицата на столицата Йорданка Фандъкова към снегопочистващите фирми. Те трябва разполагат с 30% повече работници, за да се гарантира почистването на града в случай на служители в карантина. Дружествата трябва да предоставят списъци с резервните си кадри на Столичния инспекторат.

„Общо 260 машини ще почистват столичните улици през зимата", коментира Фандъкова, след като провери вчера готовността на техниката. При прогноза за снеговалеж най-малко 2 часа по-рано трябва да има разположени снегопочистващи машини на 67 точки в града, за да могат да реагират бързо. При обилен снеговалеж временно ще се затварят участъци от булеварди. Около 26,5 млн. лв. ще бъдат заделени в бюджета за догодина за зимно почистване.

Общини

В Пловдив пък са осигурени 55 снегорина, 28 разпръсквача на сол и 7 челни товарача за зимното дежурство, което от няколко години заради по-топлия сезон започва на 25 ноември. За поддържането на пешеходните зони, тротоарите и велоалеите ще се използват малогабаритни мултифункционални машини, а при необходимост и 7-те роторни снегорина, с които разполага общинското предприятие „Чистота".

В община Шумен пък почти всички кметове на села са поставили идентични искания пред общинската администрация за началото на зимния сезон - разчистване на клоните над пътища. Огромните дървета по протежението на шосетата създават всяка година затруднения заради паднали клони, коментира пресаташето на Община Шумен Роза Енчева.

2,7 млн. лв. без ДДС пък е предвидила община В. Търново за снегопочистване и зимно поддържане. От общината са изготвили подробен график за почистване на уличната и пътната мрежа, за осигуряване на достъп до учебните, здравните и социалните заведения.

Прогноза

Снегорините вероятно ще влязат в употреба около 17 ноември, когато се очаква първият сняг. Преди това обаче ще се радваме на циганско лято докъм 10 ноември. Особено от 7 до 10 ноември, че и дори и отчасти до 11 ноември ще бъде доста слънчево, обясни климатологът проф. Георги Рачев пред „Телеграф". „В това измамно лято сутрешните температури ще бъдат доста ниски  - между 1 и 6 градуса. Нищо чудно в района на София да има повсеместни слани, но на обед температурите ще достигнат от 12 до 15 градуса. При този кратък ден, по-малък от 10 часа, температурите ще бъдат доста високи. На слънчево място ще бъде доста топло и приятно", посочи той. След циганското лято започва един по-облачен период и между 18 и 20 ноември може да видим първите снежинки. На 18 и 19 ноември ще нахлуе студен фронт и част от валежите ще бъдат смесени. След това отново ще има повишаване на температурите в края на месеца, отбелязва климатологът.