Назад

Юбилейна изложба събира художниците на район „Изгрев"

03.11.2020 г., с. 17

 

25-ОТО ИЗДАНИЕ ВКЛЮЧВА И ЧУЖДИ АВТОРИ ОТ 12 СТРАНИ

Юбилейна изложба събира художниците на район „Изгрев"

 

Двадесет и пета юбилейна изложба на художниците от район „Изгрев" под наслов „Изгревът на творчеството - четвърт век" ще бъде официално открита на 4 ноември (сряда) от 18 ч. в сградата на Интерпред - в галерийното пространство на Арт -Плейс (бул. „Драган Цанков" 36, метростанция „Жолио Кюри"). Всички желаещи да я посетят ще могат да го направят до 27 ноември.

Изложбата е специална не само с юбилея си. Тази година тя прокарва мост към чуждестранното изкуство със специален кът. Всички 12 държави с дипломатически мисии на територията на район „Изгрев" участват в експозицията с творба на свой автор, с която ще позволят да се докоснем до културата и творчеството на тяхната страна. Първото издание на изложбата на художниците, живеещи и/или работещи в район „Изгрев", е през далечната 1996-а. И до днес тя се провежда ежегодно, което я прави важно събитие за района и града.

Експозицията е уникална по рода си и представя цялото многообразие от видове изобразително изкуство - живопис, скулптура, графика, керамика и фотография. Район „Изгрев" помни и съхранява дълбоката следа, оставена на това място от български художници и скулптури с европейска и световна слава, творили тук в средата на миналия век. В района, известен тогава като българския Монмартър, са предпочели да построят своите ателиета и артистични домове едни от най-големите български художници: Илия Петров, Ненко Балкански, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Мирчев, Константин Трингов, Александър Стаменов, Стоян Венев и др. Те го превръщащи в притегателно място за столичната интелигенция. През годините традиционната изложба често е посвещавана на някоя от тези емблематични личности, отдавайки им заслужена почит за културното наследство, което са оставили след себе си.

И днес няма друг столичен район като „Изгрев", приютил на сравнително малката си територия над 200 професионални активно творящи художници, сред които и такива с международно признание. Всяка година изложбата среща местните творци, които се включват в надпревара за специалните награди на районния кмет. Под чийто патронаж се провежда културното събитие. „За първа година изложбата се провежда през есента, непосредствено след честването на 1 ноември-Деня на народните будители, и 3 ноември - Деня на българския художник и неговия покровител св. Пимен Зографски, чието име ще носи новостроящият се православен храм в район „Изгрев". Осъществяването на тазгодишната експозиция е огромна радост за нас и награда за общите ни усилия да съхраняваме и помним културните ценности и традиции на нашето общество в дни на изпитания и предизвикателства", отбелязва кметът на район „Изгрев" д-р Делян Георгиев.

Изложбата е част от Календара на културните събития на Столична община. Организира се от СО - район „Изгрев", под патронажа на д-р Георгиев, и се осъществява със съдействието на Съюза на българските художници и Интерпред-СТЦ София АД.