Назад

2,5 млрд. лв. дадени за наука и образование за 4 г., Борисов планира да удвои парите


15.03.2021 г., с. 6

 

2,5 млрд. лв. дадени за наука и образование за 4 г., Борисов планира да удвои парите

 

∙ В обсерваторията на Рожен слагат първия в Европа професионален радиотелескоп

∙ Проектират разширяване на "Околовръстното" на София от магистрала „Струма“ до „Цар Борис III“

 

"2,5 млрд. лв. са инвестирани в образованието и науката през последните 4 години, като планът за следващ мандат е тези средства да се удвоят." Това обяви в неделя премиерът Бойко Борисов, докато разглеждаше астрономическата обсерватория на връх Рожен. Тя отбеляза 40 години от откриването си.

Общо около 400 хил. лв. са дадени само за саниране на сградите в базата на Националната астрономическа обсерватория през миналата и по-миналата година. Тя е получила финансиране от 5 млн. лв. и по националните програми за развитие на науката. Общо за четирите години мандат на правителството са инвестирани около 100 млн. лв. в обекти от научната инфраструктура, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

В следващите години с 13 млн. лв. в обсерваторията на Рожен трябва да бъде изграден и първият в Европа професионален радиотелескоп, обясни пред Борисов шефът на лабораторията Никола Петров. „Едва в последните 3 години за обсерваторията започна да се отпуска финансиране“, обясни директорът на НАО.

„Аз не ходя там, където не може да се покаже“, отговори му министър-председателят.

Всяка година обсерваторията привлича и 15 хил. туристи и е един от най-посещаваните научни обекти, отчете още Петров пред Бойко Борисов.

За да се подобри свързаността и да се улеснят туристите, ще бъде изградена трета лента на пътя Асеновград – Смолян, тази година трябва да бъде пуснат и граничният пункт Рудозем – Ксанти с Гърция, обяви още министър-председателят от Рожен. За разширяване на шосето към Родопите ще бъдат дадени 80 млн. лв., разказа Борисов. Освен туризма ще бъде насърчен и бизнесът в Родопите, разясни премиерът.

Около 300 млн. лв. е стойността на цялата инвестиционна програма за Смолянска област, за да се подобри инфраструктурата, каза още Борисов. 100 млн. лв. са предвидени за ремонти и изграждане на пътища, още 90 млн. лв. пък трябва да е стойността на проект за обновяване на водния цикъл.

Изграждащият се "Околовръстен път" на Пловдив и разширяването на локалните платна към Асеновград също ще подобрят достъпа до региона. От февруари поетапно се обновяват 14 километра от "Околовръстното" на Пловдив, като 2 километра вече са завършени, обяви още Борисов.

В неделя започна монтирането на първия от трите предвидени пешеходни моста на участъка от "Софийския околовръстен път" между връзката с АМ „Тракия“ и кв. „Младост“, съобщи още Борисов във фейсбук профила си. Първата пасарелка е до отбивката за с. Лозен, като тя ще обслужва бъдещите спирки на градския транспорт.

Стоманеният пешеходен мост е с дължина 48 метра, широк е 4 м и е висок 5,5 м.

И трите пасарелки ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Те ще бъдат покрити и хидроизолирани, а металните им елементи ще бъдат поцинковани и прахово боядисани. Предвидени са асансьори, които ще осигурят достъп на майки с детски колички, възрастни хора, хора с увреждания и велосипедисти.

6-километровият участък от "Околовръстното" на София трябва да е готов до края на 2021 г. Строителите обаче работят много мобилизирано и се очаква обектът да се завърши по-рано. Предстои при подходящи метеорологични условия да започне полагането на последния износващ асфалтов пласт. Вече е подписан и договор за изработване на подробен устройствен план на шосето в участъка от АМ „Струма“ до булевард „Цар Борис III“.