Назад

1500 на велошествие и крос за по-чист въздух в София

03.07.2020 г., с. 29

 

1500 на велошествие и крос за по-чист въздух в София

 

Над 1500 бяха участниците в традиционното велошествие и крос „София кара колело и тича за по-чист Въздух“, което се превърна В най-масовото събитие досега през годината.

В неделния ден в 11 ч. на старт застанаха близо 1200 колоездачи. Веднага след тях потеглиха и бегачите по маршрута от Парламента през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк.

Събитието се организира от „София - Европейска столица на спорта“, Столична община и Центъра за градска мобилност при стриктно спазване на необходимата дистанция и на здравните разпоредби. Домакините бяха осигурили дезинфектанти и безплатни маски за лице за всички желаещи, отделно бяха разчертани коридори за дистанция между участниците, преди да потеглят по трасето.

Стартът бе даден от доц. д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на София. „Нашият град обича велосипедния спорт. Столична община прави масксималното, за да може повече хора да карат колела, защото това означава повече здраве, повече чист въздух, повече зеленина. Благодаря на Фондация „София - европейска столица на спорта“, на Центъра за градска мобилност и на Общинска полиция за добрата организация“, каза Чобанов в краткото си приветствие към участниците. Всеки от тях получи специална фланелка и балон, с който да украси празнично велосипеда си. Стартът на бегачите бе даден от Анатоли Илиев - зам.-председател на фондация „София - европейска столица на спорта”.

Колоната по традиция бе поведена от легендарни български състезатели и част от младите надежди на родния и световния спорт. Отново на старта бе Евгения Раданова. Пред парламента с велосипед беше и великият Йордан Йовчев, един от най-класните гимнастици в световната история. До тях бяха направилата наскоро пробив в световното фигурно пързаляне Александра Фейгин и най-новата млада звезда на българския спорт -единствената ни медалистка от последната младежка олимпиада Мария Руневска.

Велошествието и кросовото бягане нямаха състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут бе с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена столица. „София - европейска столица на спорта“ организира събитието вече пета поредна година.

Много интересна програма посрещна участниците в Южния парк, където всеки финиширал получи специална паметна грамота за участието си във Велошествие и Крос 2020. Спортният празник там включваше и демонстративни надпревари за деца с малки велосипеди, в които се включиха над 400 малчугани.

На специални щандове и палатки специалисти показваха на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело.

Велошествие и крос 2020 завършиха с много приятно настроение и веселие.