Назад

15 млн. лв. за 9 градини в столицата

 

04.06.3030 г., с.5

 

15 млн. лв. за 9 градини в столицата

 

15 млн. лв. отпусна правителството от държавния бюджет към София, за да започне строителството на нови детски градини и реконструкция на съществуващи.

“Не забравяйте да казвате, че когато аз станах кмет, 40 детски градини бяха реституирани и тогава синьо-червената мъгла ги разпродаде за смешни пари и не ги върнаха. Оттогава досега 100 нови детски градини сме направили и продължаваме да правим. Не може 20 и кусур годишни политици да се обявяват за алтернатива, а ние може само да показваме”, обърна се премиерът Бойко Борисов към кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която присъстваше на заседанието на Министерския съвет вчера.

Допълнителното финансиране за детски градини бе поискано от столичния кмет още в началото на тази година. Тя предложи за финансиране строителството на девет нови детски градини в районите “Триадица”, “Витоша”, “Възраждане”, “Овча купел”, “Люлин”, “Изгрев”, “Красно село”, “Кремиковци” и “Подуяне”.

С тези 15 млн. лв., които отпусна правителството, веднага можем да започнем тези, за които кметовете на райони са провели процедурите за избор на изпълнител. Надявам се да бъдат активни, за да можем в най-кратък срок да започне строителство с осигурените средства, обясни Фандъкова.

Тя добави, че със средства от общинския бюджет в момента се строят други 12 нови детски градини. Те са в районите “Красно село”, “Лозенец”, “Искър”, “Люлин”, “Овча купел”, “Витоша”, “Нови Искър”, “Подуяне”, “Изгрев” и “Илинден”. Строителството на другите две сгради в “Манастирски ливади - изток” и “Студентски” предстои да стартира.

Правителството отпусна и 1,3 млн. лв. на Светия синод, с които да бъдат ремонтирани Рилския, Троянския и Бачковския манастир, този в Кръстова гора, както и Софийската духовна семинария.