Назад

14 000 свободни места в градините в София

16.03.2020 г., с. 3

Около 14 000 свободни места в детските градини и ясли в София за приема през септември се очаква са бъдат обявени днес. Това ще стане на страницата в интернет на Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи. Бройката бе заявена наскоро от зам.-кмета по образование Тодор Чобанов, но точната ще стане ясна днес.

Отсега е ясно, че местата няма да са достатъчни за всички кандидати. За първото класиране миналата година местата бяха точно 13 948, но 2300 от тях бяха за подготвителните групи в училищата, където не само няма недостиг, но и остават свободни бройки. В крайна сметка извън градини останаха около 7000 деца, основно кандидати за яслени групи.

За новата кампания родителите трябва да знаят, че всички досегашни кандидатури на неприетите деца ще бъдат изтрити от системата и те ще трябва да подредят отново желанията си. Първото класиране за новата учебна година ще бъде на 15 май и ще се извърши под граждански контрол. Подреждането на кандидатурите тази година трябва да стане до 11 май и след това системата ще бъде затворена.