Назад

10-метров трибагреник и „О, Шипка“ с гласа на Кисимов на честванията на Вазов

10.07.2020 г., с. 18

 

Акад. Антон Дончев и Гергина Тончева са първите носители на Вазовата награда за духовно творчество

 

10-метров трибагреник и „О, Шипка“ с гласа на Кисимов на честванията на Вазов

 

Тържествата, с които преди 100 г. е бил почетен Иван Вазов, ще бъдат повторени и на 170-годишината на народния поет - той е заслужил нашата почит и уважение. Това обеща кметът на София Йорданка Фандъкова вчера на откриването на изложба пред Народния театър, носещ неговото име. Тя е дело на Националния литературен музей и припомня житейския и творческия път на Вазов.

„Народни поете с детска душа и несломим дух, покланяме ти се и ти благодарим за достойнството да ни възпееш и възсъздадеш такива, каквито сме“, каза в словото си поетесата Мирела Иванова - дългогодишен директор на къщата музей на Вазов и драматург на Народния театър. (Вижте целия текст в 24chasa.bg).

С оглед пандемията хората не бяха много.

Спазвайки традицията, хората, дошли да почетат поета, се отправиха към дома му. На балкона, на който Вазов е благодарил за всенародните овации, бяха две деца. 11-годишната Калина Божинова - дъщеря на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов - син на актьора Даниел Ангелов, изпълниха емблематичните му стихотворения „Аз съм българче“ и „Молитва“. С цветя и венци Вазовите поклонници се отправиха към неговия паметник пред черквата „Св. София“, до която на стража стояха гвардейци.

Ентусиасти разпънаха над 10-метров български трибагреник. Актриса изпълни Вазовото стихотворение „Отечество любезно“, а после прозвуча неповторимият глас на Константин Кисимов, който рецитира „О, Шипка“.

Поетът Георги Константинов също беше подготвил Вазов стих за България, разпъната на кръст. На церемония в памет на поета в Народния театър известни лауреати на първата Вазова награда за духовно творчество - писателят акад. Антон Дончев и Гергина Тончева - бивш директор на Националната гимназия за древни езици и култура.