Назад

„Топлофикация София" твърди, че мартенските сметки са изрядни

28.04.2020 г., стр. 4

Тъй като цената на природния газ е  намалена от 1 април, няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена, заяви пред БНР говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова. Тя каза, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парното. "В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски", смята Павлова.

Според бившия спортен журналист Теодор Черешев, чиято мартенска сметка за топлоснабдяване е била с около 100 лв. по-висока от януарската, "Топлофикация" винаги намира обяснение на високите сметки. И в най-студени месеци, когато имаше температури по минус 15, никога не съм плащал такава голяма сметка, посочи той.

Павлова каза, че "Топлофикация София" е най-проверяваното дружество, а сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети. По нейните думи фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

Според обществения посредник на "Топлофикация София" Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят". Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков. "Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока", смята Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията. Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019 г., каза още Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка сграда.