Назад

"София филм фест" с издания Лято и Есен

25.06.2020 г., с. 13

 

"София филм фест" с издания Лято и Есен

 

Кинофорумът се открива на 25 юни в "Платформа А6" на НДК

 

"София филм фест" се завръща, за да зарадва многобройните си почитатели. 24-тото издание на най-големия български международен кинофестивал бе отложено 3 дни преди планираното откриване на 12 март. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на КОВИД-19. Фестивалът се организира от "Арт фест" под патронажа на Столичната община в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма "Творческа Европа MEDIA" на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

24-тият СФФ организира издания в два периода на 2020 г. - лято и есен. СФФ Лято ще бъде онлайн в цяла България, в платформи на открито и с прожекции в Дома на киното в София, научи ДУМА от Светлана Дамянова от "Арт фест".

Фестивалът рестартира с предварителни прожекции в Дома на киното от 5 юни с ретроспектива на Аки Каурисмаки и изложбата на Маря Лена Хуканен "Златната земя на копнежа - фотографии от филми на Аки Каурисмаки" в галерия "Синтезис", както ДУМА писа.

Официалното откриване на СФФ Лято ще бъде на 25 юни в "Платформа А6" на НДК с българската премиера на филма "Паразит" на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди "Оскар" (включително за най-добър филм), "Златна палма" в Кан и още над 200 отличия по света. На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художника, аниматора, режисьора, продуцента, сценографа Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.