Назад

„София Филм Фест" – онлайн, под небето и в киносалона

03.07.2020 г., с. 25

 

„София Филм Фест" – онлайн, под небето и в киносалона

 

„София Филм Фест" гъвкаво се нагоди към корона ситуацията. И макар да е сред първите големи културни събития, отменени заради нея, той намери форма да зарадва почитателите си. Които наистина са специална група киномани от вече 24 години насам.

Филмите този път „се дават" онлайн, под покрива на Дома на киното и на открито, но защитено пространство зад НДК - Платформа А6.

Фестивалният директор Стефан Китанов вече откри феста с с южнокорейския носител на 4 Оскара от тази зима „Паразит", една истинска социална сатира.

В Дома на киното върви ретроспектива на филмите на финския режисьор Аки Каурисмаки и свързаната изложба „Златната земя на копнежа". Онлайн се представя програмата „Десетилетие на българското кино по Neterra.tv, а дискусиите с участие на режисьори са наживо в Дома на киното.

В Платформа А6 ще се прожектират и други заглавия на фестивала, сред които българският филм „Сестра" с режисьор Светла Цоцоркова (с вече 5 международни отличия, закупен за разпространение от Китай и Франция), „Босият император" (Белгия, Холандия, Хърватия и България) с участието на Джералдин Чаплин и Удо Киер и др. Други 2 открити сцени за филмите на фестивала са в парка на Военната академия и новооткритата сцена зад музея „Земята и хората". На нея е и първата прожекция в София на „Бащата", трети филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, спечелил „Кристален глобус" в Карлови вари.

До 19 юли ще се показват всичките 80 селектирани филми, основно онлайн чрез платформата Festival Scope & Shift 72. Така ще ги гледат и журитата в основния, късометражния и в балканския конкурс, без да идват в София (програмата е на сайта на siff.bg). Беше показан вече „Ялда - нощ за прошка" с голямата награда на фестивала „Сънданс"и операторството на Юлиан Атанасов.

Фестивалът ще продължи с изданието „София Филм Фест ЕСЕН"в края на септември с много шедьоври, сред които и класиката на Фелини „Сладък живот". Тогава се очаква да дойдат и някои от известните имена на киното. През септември ще се проведат и изданията на феста в Бургас, Пловдив и Варна.